Home Ekonomija Evo kuda bi trebala ići autocesta od Metkovića do Dubrovnika

Evo kuda bi trebala ići autocesta od Metkovića do Dubrovnika

0
Evo kuda bi trebala ići autocesta od Metkovića do Dubrovnika

Hrvatska bi uskoro trebala krenuti u izgradnju dvije nezavršene dionice u svojoj mreži autocesta, a koje bi trebale povezati Kvarner i Dalmaciju te Metković i Dubrovnik.

Kako piše Hrvatska radiotelevizija, aktivnosti za prikupljanje novca za ove dionice su pri kraju te bi se uskoro trebalo krenuti u realizaciju projekta.

Plan je bio da se mreža hrvatskih autocesta dovrši do 2030. godine. No postoje naznake da bi ona mogla biti dovršena i puno ranije. Naime, u Hrvatskim autocestama pri kraju je dogovor s bankama o velikom refinanciranju dugova u septembru. Radi se o milijardi i 572 miliona eura. Dodatno bi se ta kompanija trebala zadužiti za još 600 miliona i time osigurati sredstva za dva velika i važna projekta – rekla je novinarka HRT-a Marina Ninković.

– Jedna dugo očekivana dionica spojit će Rijeku s autocestom A1, riječ je o trasi Križišće – Žuta Lokva. Drugi važan projekt je izgradnja autoceste do Dubrovnika u dva dijela. Prva dionica je od Metkovića do čvora Pelješac. Druga će prolaziti kroz Dubrovačko primorje i završavat će iznad Dubrovnika. Po kilometru to bi mogla biti najskuplja autocesta u Hrvatskoj zbog iznimno zahtjevnog terena – naglasila je.

S druge strane, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković za sada nije želio govoriti o konkretnom datumu završetka radova.

– Teško je u ovom trenutku reći do kad bi to bilo gotovo. Jer za neke dionice postoje građevinske dozvole, a za neke ne. To vam je uvijek natječaj, žalbeni postupci itd. Vrlo je nezahvalno govoriti o rokovima međutim dogovor je bio da ćemo mi kompletnu autocestovnu mrežu u Hrvatskoj, uključujući i jadransko-jonski koridor, dovršiti 2030., no ukoliko bi uspjeli s ovim zaduženjem mi bi vrlo brzo raspisali natječaj, napali bi obje dionice i to bi bilo puno prije gotovo od 2030. godine – poručio je ministar.

biznisinfo /press

(Pressmedia)


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here