Home Ekonomija Dobit „Autoputeva RS“ pala sa 30 na tri miliona KM

Dobit „Autoputeva RS“ pala sa 30 na tri miliona KM

0
Dobit „Autoputeva RS“ pala sa 30 na tri miliona KM

BANJALUKA – Dobit „Autoputeva Republike Srpske“ u prošloj godini je smanjena za čak deset puta u odnosu na godinu ranije, saznaje CAPITAL.

Ilustracija (Foto: Capital)

Ovo javno preduzeće lani je zaradilo svega 2,9 miliona maraka, dok je u 2021. godini imalo 29,3 miliona KM.

Finansijski izvještaj ovog preduzeća za prošlu godinu u koji je naš portal imao uvid pokazuje da su im prihodi bili značajno veći nego pretprošle godine, ali su im istovremeno značajno rasli i rashodi.

Naime, prihodi „Autoputeva“ su sa 143 miliona KM u 2021. godini povećani na 201,2 miliona maraka, dok su rashodi lani iznosili 196,7 miliona i veći su za preko 80 miliona u odnosu na godinu ranije.

Komentarišući ovaj rezultat, tehnički direktor „Autoputeva“ Slobodan Stanarević, koji je lani nekoliko mjeseci bio i prvi čovjek preduzeća, kaže da su na povećanje rashoda i pad dobiti uticali radovi koji su u 2022. pokrenuti.

„Otvorili smo tri dionice autoputeva i to Bijeljina – Rača, Brčko – Vukosavlje i petlja kod aerodroma. Sve je to zahtijevalo ulaganja. Pored toga, pojavili su se i troškovi za eksproprijaciju za autoput Banjaluka – Prijedor, a koja je završena u procentu od oko 60 odsto. Sve je to uticalo na konačan rezultat“, tvrdi Stanarević.

CAPITAL: D. T.

Objava Dobit „Autoputeva RS“ pala sa 30 na tri miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here