Home Ekonomija DESET NAČINA DA UŠTEDITE PARE Ovo bi trebalo da bude prvi korak po primanju plate!

DESET NAČINA DA UŠTEDITE PARE Ovo bi trebalo da bude prvi korak po primanju plate!

0
DESET NAČINA DA UŠTEDITE PARE Ovo bi trebalo da bude prvi korak po primanju plate!

Budućnost ne mora biti samo penzija  budućnost je sutra. Štednja znači dozvoliti sebi pauzu od beskonačne trke od plate do plate ili dozvoliti sebi da priuštite nešto veće.

Jednom kada shvatite važnost štednje i ulogu koju ono igra u vašem životu, sledeći korak koji će vas držati na pravom putu je stvaranje ciljeva. Dio postavljanja finansijskih ciljeva je da obezbjedite da ih možete ispuniti. Strategija vašeg trenutnog prihoda za planiranje budućnosti je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti sa svojim teško zarađenim novcem.

Kako da uštedite  10 trikova koji vam pomažu

Organizujte budžet

Budite realni u pogledu svoje finansijske situacije i procijenite ostvarive brojke koje odgovaraju vašim mjesečnim troškovima. Jednom kada odredite svoju namjeru, lakše je da se organizujete. Odvojite procenat za štednju, a to znači da nešto morate da žrtvujete.

Napravite izmjene tamo gdje je to moguće

Kada odredite budžet, vidjećete i kojih troškova biste mogli da odustanete. Možda plaćate pretplatu koju dugo niste koristili ili možete pronaći povoljnije opcije za neke troškove. Gdje je moguće, uštedite i novac koji ste zaradili na ovaj način ostavite po strani, prenosi Novosti Magazin.

Radite sa svojim partnerom

Kao i u drugim situacijama u vašoj vezi, komunikacija je ključna, uključujući i kada je u pitanju ušteda novca. Da biste uštedjeli, oboje morate da se složite oko svojih želja, planova i sredstava. Napravite plan i pobrinite se da se oboje pridržavate.

Prvi korak odmah po primanju plate je ušteda

Možete podesiti automatsku uplatu tako da odmah nakon plate na štedni račun stiže unaprijed podešeni iznos. Neophodno je ostaviti novac na stranu prije nego što se pojave mnoga iskušenja.

Uradite analizu na kraju mjeseca

Čak i ako ste uspostavili svoj početni budžet, pratite svaki mjesec gdje novac ide. Ponekad nismo ni svjesni šta trošimo svakog mjeseca dok ne ispitamo. Analizirajte sve što plaćate. Koje kupovine obavljate, a možda vam nisu potrebne? Ako vam zatreba, postoji li način da nabavite tu stvar po nižoj cijeni?

Učite od ljudi oko vas

Možda imate u krugu prijatelja osobu koja je stručnija i zainteresovanija za finansijski sektor. Postavljajte pitanja i tražite savjet kako biste pronašli rješenja za uštedu na koja se ne biste sjetili. Možete čak pozvati finansijskog konsultanta, koji će za vas napraviti personalizovane planove. Takođe, na internetu možete pronaći mnogo informacija koje vas mogu inspirisati.

Koristite kupone ili kodove za popust

Čak i ako popust od 5% ne izgleda mnogo, ako popuste iskoristite u svoju korist, ponekad će jedan po jedan moći značajno da utiču na vašu ušteđevinu.

Počnite sada

Nemojte odlagati dok vam se ne poveća plata ili dok više nemate ratu za plaćanje. Uštede se mogu napraviti i sa malim iznosima, važno je djelovati. Vaš um će uvijek naći izgovore da ne uradi nešto što ga izvlači iz zone komfora, ali da biste naučili kako da štedite, morate da učite, razvijate se i trudite se.

Uživajte u životu

Da, razgovarali smo o tome kako da sačuvamo novac, ali to ne znači da treba svega da se odreknete. Važno je da se malo počastite. Živite u sadašnjem trenutku, ali ne zaboravite da gledate u budućnost i održavajte ravnotežu između to dvoje.

BONUS VIDEO:

Objava DESET NAČINA DA UŠTEDITE PARE Ovo bi trebalo da bude prvi korak po primanju plate! prenesena sa portala Aloonline.ba.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here