Home Ekonomija Cijene utiču na kupovinu: Građani odgađaju nabavku ogreva, a evo koje koliko novca se trenutno treba izdvojiti za pelet ili drva

Cijene utiču na kupovinu: Građani odgađaju nabavku ogreva, a evo koje koliko novca se trenutno treba izdvojiti za pelet ili drva

0
Cijene utiču na kupovinu: Građani odgađaju nabavku ogreva, a evo koje koliko novca se trenutno treba izdvojiti za pelet ili drva

Iako noćne temperature uveliko najavljuju zimu, potražnja za ogrevom krajem septembra, a posebno u prvim danima oktobra, značajno raste. Visoke cijene jedan su od razloga zbog kojih veliki broj građana kasni s nabavkom, ali im naruku ide lijepo vrijeme koje se najavljuje i za naredne dane.

Cijena peleta u ovom trenutku je čak i do 20 odsto niža u poređenju s prošlom godinom. Prošle godine se cijena peleta u ovom periodu kretala od 640 do 700 KM, dok je sada od 500 do 520 KM po toni. Cijena iscijepanog drveta je 150-165 KM po paleti, dok je cijena tone mrkog uglja 285 KM po toni. Jedini energent koji je poskupio je lignit, koji je skuplji za 20 odsto, pa je sada, umjesto prošlogodišnjih 195 KM, cijena 235 KM po toni – rekao je Muhamed Helać iz firme “Drvosječa” u Sarajevu.

U ovoj kompaniji kažu da će cijene ogrjeva zavisiti i od globalnih kretanja, ali i same inflacije.

Kako je Helać naveo, u posljednjih godinu znatno je teže doći do sirovine, a kako idemo u zimu, to postaje još teže.

– Faktori koji su doveli do destabilizacije na ovom tržištu prošle godine su i dalje aktuelni. Cijena goriva konstantno raste, brojni faktori u proizvodnji su i dalje vrlo skupi zbog rata u Ukrajini, cijena industrijske električne energije koju koristimo u pogonima je konstantno u porastu, a s obzirom na to da drvoprerađivačka industrija upošljava deficitarno zanimanje, veliki je problem i radna snaga koja se za ove poslove sada vrlo teško nalazi – ističe Helać.

Dovoljne količine

Ipak, za razliku od prošle godine, kada su se cijene mijenjale svakih nekoliko dana, ovaj su put stabilne, barem tokom oktobra, a na tržištu su dostupne dovoljne količine svih vrsta ogrjeva za domaće tržište.

Pelet trenutno košta od 500-520 KM, 150-165 KM cijena je iscijepanog drveta, 285 KM košta tona mrkog uglja, 235 KM košta lignit, piše Avaz.


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here