Home Ekonomija Cijene nekretnina pale i u Srbiji i u Hrvatskoj

Cijene nekretnina pale i u Srbiji i u Hrvatskoj

0
Cijene nekretnina pale i u Srbiji i u Hrvatskoj

BEOGRAD/ZAGREB – Došlo je do blagog pada cijena kirija, ali i cijene kvadrata u glavnom gradu Srbije, ali i u Hrvatskoj, i to prvi put ove godine.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije prikazuju pad od 13 odsto u drugom kvartalu ove godine, dok je u Hrvatskoj taj pad oko 2,7 odsto.

Pad cijena vidljiv je u gotovo svim hrvatskim županijama, a oglašene cijene snižene su i na najvećem nekretninskom tržištu – zagrebačkom.

U Srbiji, tržište nekretnina preko ljeta je u fazi mirovanja, ali se tvrdi da i dalje postoji interesovanje za kupovinu stanova. Kažu da problem prave brojni vlasnici stanova u starogradnji koji su uglavnom neralni sa previsokom cijenom i onim što nude.

Međutim, i dalje postoje “biseri” na tržištu, koji za istinu, nisu na eminentnim beogradskim opština, ali koji za omanji budžet od 35.000 evra mogu da se pazare.

U poređenju sa junom tražene cijene kuća i stanova u Zagrebu su niže 2,51 odsto, s tim da je znatno veći pad oglašenih cijena kuća (7,7 odsto) nego stanova (0,25 procenata).

Prosječna cijna kvadratnog metra kuće u Zagrebu u junu je iznosila 1.644 evra, a stana 2.989 evra, navodi Bazaar Analytics, stranica koja prati i analizira cijene nekretnina, piše Lider.

Prerano je još donositi zaključke jer je ovo prvi mjesec da je vidljiv pad cijena, ali s obzirom na to da i je na drugim tržištima već zabilježen pad cijena nekretnina, ovaj pad nije neočekivan. Agencije

Objava Cijene nekretnina pale i u Srbiji i u Hrvatskoj prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here