Home Ekonomija Broj milijardera na svijetu pao na 3.194

Broj milijardera na svijetu pao na 3.194

0
Broj milijardera na svijetu pao na 3.194

Altratin popis milijardera pokazuje da SAD i dalje u potpunosti dominiraju na rang listi sa 955 milijardera, a slijede Kina na drugom mjestu sa 357 i Njemačka na trećem sa 173 milijardera.

Sve tri zemlje su zabilježile pad broja milijardera u 2022. godini, pri čemu su SAD imale pad od 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, Kina +od 10,8 odsto, a Njemačka 1,7 odsto, piše Fox Business.

U izvještaju je utvrđeno da je 2022. godina donijela prvi godišnji pad globalne populacije milijardera od 2018. godine, i to za 3,5 odsto – na 3.194 pojedinca u ovoj “godini ekstrema” koju su pratili nestabilnost globalnog tržišta, rat Rusije u Ukrajini, istorijski visoka inflacija i monetarno zatezanje.

Ukupno bogatstvo milijardera je takođe opalo za 5,5 odsto – na 11,1 bilion dolara, što je drugi najveći pad u posljednjoj deceniji.

Prema Altrati, milijarderi čije je bogatstvo snažno povezano sa tehnologijom, zdravstvom i nekretninama zabilježili su najveći pad neto vrijednosti, dok su najveću otpornsot pokazali oni čije je bogatstvo vezano za vazduhoplovstvo, odbranu, građevinarstvo te hranu i pića, prenosi Blic.

Dvije zemlje imaju veći broj milijardera

Od prvih 15 zemalja po broju milijardera, samo dvije su imale porast ove populacije. Tako je populacija milijardera u Rusiji porasla je za 4,7 odsto – na 112, dok je Singapur doživio porast od čak osam odsto – na 54.

Nije iznenađujuće da su najveći gradovi sa milijarderima pogodili slični trendovi. Njujork je prošle godine izgubio dva milijardera, ali i dalje ima najveću populaciju milijardera na svijetu, sa njih 136. Hong Kong je takođe izgubio par milijardera, ali je i dalje na drugom mjestu sa 112, dok je San Francisko na trećem mjestu sa 84 nakon što je izgubio jednog milijardera 2022., piše Fox Bussines.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here