NaslovnicaEkonomijaBosna i Hercegovina druga u svijetu po rastu plata

Bosna i Hercegovina druga u svijetu po rastu plata

Objavljeno:

spot_img

Prije nekoliko dana, sajt World of statistics je objavio podatke o rastu plata na globalnom nivou, a prva dva mjesta zauzele su ni manje ni više nego Srbija i BiH.

Prema podacima koji se odnose na decembar 2022. godine, nominalan rast plate kod komšija preko Drine bio je 15,2%, što je najviše na svijetu, pišu Nezavisne novine.

U BiH plate u decembru prošle godine bile su veće za 14,86%.

Na taj način BiH je po ovom parametru iza sebe ostavila Portugal (14,2%), Bjelorusiju (13,2%), Rumuniju (13%) i Poljsku (12,6%).

Iza su ostali i Hrvatska i Slovenija, gdje su decembarske plate bile veće za 11,8%, odnosno 10,66%. Iza leđa BiH prema ovim podacima ostale su čak i SAD, u kojima su plate povećane za 7,04%.

Na ove podatke stižu i informacije iz Agencije za statistiku BiH, koje kažu da je u prvom kvartalu 2023. godine (januar, februar i mart) prosječna bruto plata po zaposlenom u BiH u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine (oktobar, novembar, decembar) bila veća za 83 KM. Preciznije rečeno, sa 1.806 KM, povećana je na 1.889 KM, što je 4,6%.

Takođe, došlo je do povećanja neto plate za mart ove godine u odnosu na februar za 3,6%, pa je prosječna isplaćena plata u martu iznosila 1.260 KM.

Iz Agencije navode i da je prosječna mjesečna isplaćena neto plata za mart 2023. godine u odnosu na mart 2022. nominalno veća za 15,4%, ali da je njen realni indeks 4,6%.

Za one koji se bave statistikom ovo su sjajni podaci. Međutim, stvarnost u BiH daleko je od ovakve slike. Struka je po ovom pitanju jasna i kaže da podaci nemaju veze sa realnošću.

– U uslovima inflacionog talasa svi statistički podaci gube na relevantnosti, pa i ekonomski pokazatelji iskazani tim podacima u dobroj mjeri zamagljuju realnost. Talasi inflacionih udara na ovim prostorima su dostigli ozbiljne visine, najveće od kriznih i ratnih devedesetih. To važi i za Srbiju i za BiH. Stope inflacije u BiH su prošle godine bile preko 16%, u Srbiji nešto iznad 14%. Samo letimičan pogled na ove iznose i stope rasta plata će pokazati da realnog rasta primanja nije bilo ni u jednoj zemlji – pojašnjava ekonomista Milenko Stanić.

On nastavlja da ako se u obzir uzme da su najviše povećane cijene hrane i komunalija, gotovo 30%, a da ti proizvodi učestvuju u potrošačkoj korpi preko 90%, jasno je da realnog rasta plata nije bilo, naprotiv.

– Imali smo pad standarda stanovništva. Tu strukturu potrošačke korpe statistika ne uzima u obzir, već se drži prosjeka. Zbog toga imamo netačne podatke – tvrdi Stanić te dodaje da u ovom slučaju nedostaje ozbiljna analiza, prenosi indikator.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Hrana bogata kalcijumom: 5 najboljih PRIRODNIH IZVORA

Dobra vest za one koji su netolerantni na laktozu je da mleko nije na...

Japanski demografski problemi se produbljuju uz rekordno nisku stopu nataliteta

Stopa fertiliteta, odnosno prosječan broj djece koju je žena rodila tokom svog života,...

Pročitaj i ovo

Hrana bogata kalcijumom: 5 najboljih PRIRODNIH IZVORA

Dobra vest za one koji su netolerantni na laktozu je da mleko nije na...

Japanski demografski problemi se produbljuju uz rekordno nisku stopu nataliteta

Stopa fertiliteta, odnosno prosječan broj djece koju je žena rodila tokom svog života,...