NaslovnicaEkonomijaBOGATI BOSANAC OSVAJA EVROPU: PREUZEO ŠPANSKOG DIVA, RODNI GRAD NE ZABORAVLJA

BOGATI BOSANAC OSVAJA EVROPU: PREUZEO ŠPANSKOG DIVA, RODNI GRAD NE ZABORAVLJA

Objavljeno:

spot_img

Kompanija PharmaS u vlasništvu je Luke Rajića rođenog u Konjicu. Zbog toga je vijest o ovoj velikoj akviziciji odjeknula u našoj zemlji.

Mabo Farma je najbrže rastuća generička kompanija u Španjolksoj s više od 200 proizvoda u portfelju, uglavnom lijekova na recept, ali i onih bezreceptnih, te dodataka prehrani. Ta farmaceutska kompanija sa sjedištem u Madridu ostvaruje godišnji prihod od oko 35 miliona eura s više od 70 zaposlenih.

Rajić već više od dvije decenije donira značajna sred stva za razne projekte u opštini Konjic (od donacija bolnicama i vjerskim objektima, pa sve do muzičkog centra) kako bi pomogao razvoju i kreiranju što boljeg života stanovnicima ove općine.

Za Rajića se ranije pisalo da je jedan od najbogatijih Hrvata ali i Švicaraca. Karijeru je, kako su ranije pisali regionalni mediji, započeo kao prodavac na pijaci, prvu prodavnicu je otvorio u kući dede fudbalera Darija Šimića, a danas ima bogatstvo vrijedno stotine miliona eura.

Vlasnik je “Lura grupe” u čijem se sklopu nalazi nekoliko kompanija iz Hrvatske i Švicarske.

Rajić je rođen 1964. u Konjicu, a sa porodicom se 1971. preselio u Sesvete kod Zagreba. Kao srednjoškolac je na pijaci prodavao raznu robu, a 1984. se zaposlio kao vozač kamiona u firmi “Dukat”, a uporedo je nastavio da trguje cementom i automobilima.

Zatim je iznajmio prostor u kući djeda hrvatskog fudbalera Darija Šimića i tu otvorio svoju prvu samoposlugu, a nekoliko ulica dalje i kafić. Kasnije je kupio hladnjaču i počeo uvoziti jeftine sireve iz tadašnje Čehoslovačke.

  • Započeo sam s 20 tona i to se iz dana u dan povećavalo te sam nakon kratkog vremena morao otvoriti vanjskotrgovinsku firmu koju smo nazvali Lura – rekao je ranije Rajić o svojim poduzetničkim počecima napominjući da je već 1991. ta firma imala promet od 20 miliona maraka.

Prema tadašnjem pisanju “Večernjeg lista”, Rajić je odlično zarađivao zbog sve veće inflacije, i 1994. je za 10 miliona maraka, u procesu privatizacije, postao većinski vlasnik “Dukata”, s kojim je dotad sarađivao.

Ubrzo nakon toga kupio je Sirelu iz Bjelovara te Mljekaru Zadar čime je formirana Lura grupa. Rajić je uskoro postao vodeći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

U naredne dvije decenije Rajić je izgradio poslovnu imperiju vrijednu stotine miliona eura. Godine 1996. se oženio ekonomistkinjom Bornom, sa kojom ima troje djece, Bornu, Luku i Frana. Godine 2003. preselili su se u Švicarsku gdje je Rajić kupio malu tvornicu čokolade Favarger. Dvije godine kasnije razveli su se.

Godine 2007. Luka Rajić je prodao Dukat francuskom Lactalisu za 280 miliona eura.

U Popovački kod Siska 2011. otvorio je tvornicu generičkih lijekova PharmaS vrijednu 300 miliona kuna.

  • Proizvodnja je moj put, možete nešto prodati i 15 puta, ali proizvesti samo jednom – kazao je na otvaranju tog objekta.

Rajić je, prema podacima iz 2016., nalazio među 300 najbogatijih Švicaraca, a bio je drugi po bogatstvu u Hrvatskoj (odmah iza tadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića).

Redovno dolazi u Konjic, najavio i investicije

Koliko je Rajić vezan za Konjic, pokazuje činjenica da je više puta posjećivao grad u kojem je rođen i za koji je donirao i redovno uvijek donira velika sredstva.

Posljednji put je grad posjetio u junu ove godine kada se sastao sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem u namjeri da se definiraju detalji suradnje u budućnosti. Tada je najavio i da će se angažirati kao investitor u ovom gradu.

Rajić je tada kazao da sa puno emocija i puno zadovoljstva dolazi u Konjic i svaki put je dirnut novom slikom koju vidi i doživi ovdje, jer vidi pomake naprijed.

  • Dat ćemo sve od sebe zajedničkim snagama za boljitak kvalitete života svih ljudi u Konjicu. Nastavit ćemo poticati rad muzičke škole, pokušati je dići na viši nivo. Jako me veseli da je Grad Konjic posljednje tri godine, koliko me nije bilo, intenzivno radio na strategiji i pozdravljam taj jedan pristup i mislim da je Konjic idealno mjesto za turizam, da može puno toga prihvatiti, puno toga dati – naglasio je tada Rajić.

(Ljudski.ba)

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Lidere u Mostaru čeka težak sastanak. Hoće li ‘slomiti’ Dodika i deblokirati Vijeće ministara?

Lideri vladajućih stranaka na državnom nivou sastat će se danas na redovnom 'konsultativnom'...

Cijene nafte blago pale nakon tri sedmice rasta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago pale, nakon tri...

KOJE BOLESTI MOGU DA NAM PRENESU INSEKTI? OD MALARIJE DO GROZNICE ZAPADNOG NILA

Ovi insekti i zglavkari obično su bezopasni. Međutim, ukoliko su inficirani, mogu da...

Pročitaj i ovo

Lidere u Mostaru čeka težak sastanak. Hoće li ‘slomiti’ Dodika i deblokirati Vijeće ministara?

Lideri vladajućih stranaka na državnom nivou sastat će se danas na redovnom 'konsultativnom'...

Cijene nafte blago pale nakon tri sedmice rasta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago pale, nakon tri...