Home Ekonomija Banka Engleske podiže kamatne stope na 4,5 odsto

Banka Engleske podiže kamatne stope na 4,5 odsto

0
Banka Engleske podiže kamatne stope na 4,5 odsto

LONDON – Najnovije povećanje ključne kamatne stope u Ujedinjenom Kraljevstvu za 0,25 poena dvanaesto je u nizu dok se centralna banka u zemlji bori protiv tvrdoglavo visoke inflacije.

Banka Engleske podigla je kamatne stope za četvrtinu procentnog poena na 4,5 odsto. Odbor za monetarnu politiku Banke je većinom glasova glasao za 12. uzastopno povećanje troškova pozajmljivanja, nastavljajući svoj najagresivniji ciklus povećanja kamatnih stopa u posljednjih 40 godina, odnosno od ranih 1980-ih, u pokušaju da ublaži inflaciju u Velikoj Britaniji koja je i dalje dvocifrena.

Kamatne stope u Velikoj Britaniji su na najvišem nivou od oktobra 2008. godine, kada je globalna ekonomija bila u zagrljaju Svetske finansijske krize, podseća The Guardian.

Inflacija je prema posljednjim podacima zabilježila je skromni pad na 10,1 odsto na godišnjem nivou, što čini Veliku Britaniju članicom grupe G7 najrazvijenijih ekonomija sa najvišom stopom inflacije.

Zvanični željeni cilj Banke Engleske za inflaciju je dva odsto.

Inflacija je podstaknuta rastom cijena hrane najbržim tempom od 1977. godine, a ekonomisti su upozorili da Britanija rizikuje da ona ostane na visokom nivou ove godine, što bi moglo da stvori ogromne probleme za premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak), čiji je navedeni cilj da prepolovi inflaciju zaključno sa decembrom.

Povećanje kamatnih stopa Banke Engleske dolazi nakon što su američke Federalne rezerve prošle nedjelje podigle referentnu kamatnu stopu za četvrtinu poena na raspon od 5,0 do 5,25 odsto, a Evropska centralna banka podigla svoju ključnu kamatnu stopu za četvrtinu poena na 3,25 odsto. Biznis.rs

Objava Banka Engleske podiže kamatne stope na 4,5 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here