Home Ekonomija Apple objavio kraj hardverske podrške za Apple Watch Gold koji košta 17.000$

Apple objavio kraj hardverske podrške za Apple Watch Gold koji košta 17.000$

0
Apple objavio kraj hardverske podrške za Apple Watch Gold koji košta 17.000$

Apple je 2015. godine predstavio Apple Watch napravljen od 18-karatnog zlata. Njegova cijena kretala se od 10.000 pa do čak 17.000 dolara, a nikome nije jasno kome je Apple namijenio ovaj sat, osim slavnim i bogatim ličnostima. Ko god da je kupio ovaj sat, morao je biti svjestan činjenice da će u jednom trenutku Apple prestati da ga podržava, kako softverski, tako i hardverski. Došao je i taj dan.

Apple je u internom dopisu naveo da sve modele Apple Watch prve generacije, uključujući i zlatnu verziju sata, proglasi “zastarjelim”. Ova oznaka ne znači samo prestanak softverske podrške, koju je, usput rečeno, ovaj sat prestao dobijati još 2018. godine, kada je dobio watchOS 4.3.2 nadogradnju, već i kraj hardverske podrške. Američki tehnološki gigant više neće pružati usluge popravke, zamjene ili kupovine dijelova za ovaj sat.

Apple Watch od punog zlata bio je neki vid “stravstvenog projekta” bivšeg glavnog dizajnera Applea, Johny Ivea. Kada je predstavljen, ovaj sat je viđen na rukama mnogih poznatih i uticajnih ličnosti, kao što su njemački modni dizajner Karl Lagerfeld, koji je isti, baš kao i poznata pjevačica Beyonce, nosio sa zlatnom narukvicom koja nikada nije bila dostupna široj javnosti.

Zlatna verzija Apple Watcha zapravo je bio prvi Appleov pokušaj da se takmiči sa brendovima koji proizvode luksuzne satove, ali vrlo brzo se ovaj potez ispostavio pogrešnim, jer je kompanija samo godinu dana poslije počela proizvoditi mnogo jeftinije satove.

Međutim, Apple je zaboravio jednu veoma bitnu činjenicu. Kupci koji se odluče kupiti sat za tu cijenu, očekuju da ga nosaju čitav život i da čitav život proizvođač nudi servis, zamjenu ili popravku istog. Tako npr. možete potrošiti 10.000 do 30.000 dolara na Cartier Tank, koji ćete moći servisirati čiav život.

IZVOR/SOURCE

Objava Apple objavio kraj hardverske podrške za Apple Watch Gold koji košta 17.000$ prenijeta sa portala Bajtbox.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here