Home Ekonomija Amerika ostala bez najvišeg nivoa kreditnog rejtinga

Amerika ostala bez najvišeg nivoa kreditnog rejtinga

0
Amerika ostala bez najvišeg nivoa kreditnog rejtinga

NJUJORK – Agencija Fič Rejtings snizila je kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država, navodeći kao razlog rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja u poslednje dve decenije.

Rejting SAD je u utorak smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+, ali i nova, nepovoljnija evaluacije kreditnog rejtinga još je u okvirima investicionog ranga.

Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih razmimoilaženja oko potrošnje i poreza u Vašingtonu, što bi sve zajedno na kraju moglo da košta američke poreske obveznike, a niži kreditni rejting bi u budućnosti mogao da poveća troškove zaduživanja za američku vladu, navodi AP.

Zvaničnici Bajdenove administracije oštro su kritikovali procenu agencije za procenu kreditnog rejtinga Fič, a ministar finansija Dženet Jelen rekla je da je evaluacija “proizvoljna i zasnovana na zastarelim podacima”.

Ona tvrdi da se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donela pandemija korona virusa, kao i da je ekonomija rasla stopom od solidnih 2,4% godišnje u tromesečju april-jun.

Ovo je tek drugi put u istoriji SAD da je kreditni rejting smanjen, nakon što je 2011. godine agencija Standard i Purs, oduzela Sjedinjenim Državama najvišu ocenu AAA nakon duže borbe oko limita zaduživanja američke vlade.

Tada je vladina kancelarija za računovodstvo procenila u svom izveštaju iz 2012. godine da je budžetski deficit tokom 2011. godine povećao, između ostalog i troškove zaduživanja za 1,3 mlrd USD samo u toj godini. eKapija/Sputnik

Objava Amerika ostala bez najvišeg nivoa kreditnog rejtinga prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here