Home Ekonomija Američki finansijski sistem u problemu, na udaru državne plate i socijalna davanja

Američki finansijski sistem u problemu, na udaru državne plate i socijalna davanja

0
Američki finansijski sistem u problemu, na udaru državne plate i socijalna davanja

VAŠINGTON – Još uvijek nema dogovora o dugu, a američki takozvani “datum X”, kada će američkoj vladi početi nestajati gotovine kojom izmiruje tekuća plaćanja sve je bliže.

Sve bliži je 1. jun, datum kada bi Amerika mogla biti prisiljena na nove rezove, mnogi kažu bolne, i to u isplatama sa budžeta države, ali i socijalnog osiguranja.

Prva dama finansija Dženet Jelen je označila 1. jun kao dan “D”. To je krajnji rok za podizanje granice federalnog duga, a kako je upozorila, izgledi su prilično slabi da vlada osigura dovoljno prihoda i premosti do 15. juna, kada treba platiti više poreskih dugova.

„Biće teških odluka koje treba donijeti u vezi s isplatama Amerikancima ako Kongres ne uspije podići gornju granicu duga, koji trenutno iznosi 31.400 milijardi dolara, prije nego što Ministarstvo finansija ostane bez novca i bude primorano da ne ispuni finansijske obaveze“, ocijenila je ona.

„U posljednjem pismu Kongresu naznačila sam da očekujemo da nećemo moći platiti sve naše račune početkom juna. Možda već 1. juna. Nastaviću redovno obavještavati Kongres, ali svakako nisam promijenila svoju procjenu. Tako da mislim da je to krajnji rok“, kazala je.

Predsjednik Džo Bajden i predsjednik Predstavničkog doma Kevin Mekarti izjavili su kako je sastanak bio “produktivan”, iako još uvijek nije jasno kada i kako pronaći zajednički jezik i usuglasiti se i prekinuti krizno stanje. Blic

Objava Američki finansijski sistem u problemu, na udaru državne plate i socijalna davanja prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here