Home Ekonomija A neke ptice nikad ne polete: WIZZ AIR SE POVLAČI, NEMA VIŠE LETOVA IZ TUZLE

A neke ptice nikad ne polete: WIZZ AIR SE POVLAČI, NEMA VIŠE LETOVA IZ TUZLE

0
A neke ptice nikad ne polete: WIZZ AIR SE POVLAČI, NEMA VIŠE LETOVA IZ TUZLE

Ko ima letjet će… Ko nema… S tuzlanskog aerodroma polako, ali sigurno odali Wizz Air. Rayanair je već otišao. Jeftini letovi za sada su prošlost. I nema tako lakog načina da stignemo do Europe i svijeta. Letimo prema gorem.

Aviokompanija Wizz Air počela je sa zatvaranjem svoje baze na Međunarodnom aerodromu u Tuzli. Prvi bazni avion povučen je prvog dana septembra, a pregovori sa drugim aviokompanijama uveliko traju.

Iz menadžmenta Međunarodnog aerodroma Tuzla očekuju uvođenje nove kompanije do kraja novembra ove godine. Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air u julu je donijela odluku na osnovu zatvara bazu na tuzlanskom aerodromu, gdje su bila stacionirana dva bazna aviona.

Stanica umjesto aerodroma

Tako će povlačenjem baze iz Tuzle, ovaj aerodrom će raditi isključivo kao stanica. Jeftini letovi prema Danskoj, Francuskoj, Norveškoj, Holandiji, Švedskoj i Njemačkoj postaju prošlost.

Za sada još četiri linije

WizzAizr je odlučila zadržati samo četiri linije i to prema Basel-Mulhouseu, Dortmundu, Frankfurt-Hanu i Memmingenu. A ukinute su linije prema četiri glavna grada u Evropi, Berlinu, Štokholmu, Beču i Kopenhagenu. Nema ni letova za Eindhoven, Geteborg, Baden Baden, Friedrishafen, Nirnberg, Keln i Bilund.

– Tako je, Wizz Air odlazi sa oba bazna aviona. Oni sada ostaju na nekoliko linija koje su im najprofitabilnije. Razgovarali smo s njima. No, oni imaju svoje razloge i ne odustaju od njih. Mislim da su njihov problem nedostatak članova posade i letova te se zbog toga odlučuju na redukciju letova. Ostavili su, tako da kažem, potentne linije. Ali kad povuku i drugi bazni avion onda smo za njih stanica, a ne baza – kazao je za Interview Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Halilćević: Cilj je do 20. septembra potpisati sporazum s novim prijevoznikom

On ističe kako je riječ o velikom gubitku jer tuzlanski aerodrom bilježi rekordan broj putnika. Samo u julu iz Tuzle je prevezeno 70.000 putnika.

– Mi imamo rekordnu popunjenost svih aviona u julu. A unatoč tome Wizz Air napušta Tuzlu kao bazu. Zato tražimo nova rješenja. Pregovaramo sa nekoliko aviokompanija. Ne mogu još govoritii o kojim kompanijama se radi. Ali, cilj nam je do 20. septembra potpisati sporazum, da bi do početka zimskog reda letenja imali izreklamirane destinacije i sve ostalo – dodaje Halilčević.


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here