NaslovnicaBiHZa prijavu i odjavu prebivališta građani KS više neće morati prilagati ZK...

Za prijavu i odjavu prebivališta građani KS više neće morati prilagati ZK izvadak

Objavljeno:

spot_img

Potpisivanjem sporazuma o uvjetima i načinu neposrednog pristupa, povezivanja i uvida u elektronsku evidenciju zemljišnjih knjiga za nekretnine Kanton Sarajevo postaje prvi kanton s aktivnim E-GRUNTom. Sistem je počeo s radom 17. maja i za sada uredno funkcioniše, kazao je Feni ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica. Kako ističe, u postupcima prijave i odjave prebivališta i boravišta, građani Kantona Sarajevo više neće morati prilagati ZK izvadak.

Uposlenici MUP-a KS će imati mogućnost uvida, pretrage i štampe izvoda iz elektronske evidencije zemljišnjih knjiga za nekretnine KS, te ukoliko je izvadak uredan, lice neće biti u obavezi da prilaže fizičku kopiju.

“Proces prijave i odjave prebivališta/boravišta je poprilično olakšan, te ukoliko je vrijeme da izvadite novu ličnu kartu, proces će biti dosta brži. Pored novih službenika koji su rasteretili redove u šalter salama, od danas imate novu olakšicu – popunite zahtjev/odobrenje za korištenje podataka i prilikom preuzimanja lične karte više niste u obavezi priložiti ZK izvadak”, kaže Katica.

“Ovo je samo jedan od naših koraka digitalizacije koje sprovodimo i planiramo sprovesti u budućnosti. Opredjeljenje za put u EU ne smije biti samo deklarativno, već uvođenjem praksi iz zemalja Evropske unije pokazujemo istinsku opredjeljenost. Prisjetimo se, u novembru prošle godine smo aktivirali elektronsko određivanje matičnog broja novorođenčadima ‘e-bebe’, zatim je evo aktivan i ‘e-grunt’, te nas sredinom ove godine očekuje aktivna i e-pisarnica. Sve pozitivne strane digitalizacije i interneta trebamo iskoristiti i olakšati, kako posao našim službenicima, tako i život građanima”, navodi ministar.

Kako kaže, ovo je još jedan od dokaza da je internet uveliko dio svakodnevnice, “zbog toga mi od ove godine dosta ozbiljnije posmatramo tu sferu”.

U pripremi ove aktivnosti učestvovali su Federalno ministarstvo pravde, Općinski sud u Sarajevu,Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...

Pročitaj i ovo

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...