Home BiH Velika akcija Europola: U jednoj pošti u BiH zaplijenjene vrijedne arheološke dragocjenosti

Velika akcija Europola: U jednoj pošti u BiH zaplijenjene vrijedne arheološke dragocjenosti

0
Velika akcija Europola: U jednoj pošti u BiH zaplijenjene vrijedne arheološke dragocjenosti

Hrvatska policija učestvovala je u Međunarodnoj akciji suzbijanja trgovine umjetninama “Pandora”. U sklopu akcije je uhapšeno 60 osoba i vraćeno 11.049 ukradenih artefakata u 14 evropskih zemalja.

Hrvatska je obavila nadzor i kontrolu nad 6.423 osoba, 6.366 vozila te više arheoloških lokaliteta, antikvarijata i galerija, oblavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvytske.

Oduzeta su četiri metal detektora, kao i ukupno 2.007 komada kulturnih predmeta izrađenih od bakrene slitine, željeza i srebra koji datiraju iz vremena Pretpovijesti, Antike, Seobe naroda, Ranog i Srednje kao i Novog vijeka.

Međunarodnu akciju, poznatu kao Pandora VII, vodila je Španska civilna garda (Guardia Civil), uz podršku Europola i INTERPOL-a.

U akciji od 13. do 24. septembra 2022., obavljeno je nekoliko hiljada provjera na aerodromima, morskim lukama i graničnim prijelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kućama.

Organizirane su i kibernetičke patrole. Tada je, tokom dva mjeseca, provedeno više od 8.495 online provjera i zaplijenjeno 4.017 ukradenih stvari.

Oko 130 istraga još uvijek je u toku. Očekuju se nove zapljene i hapšenja dok istražitelji širom svijeta traže one koji narušavaju i uništavaju kulturna dobra, stoji u saopćenju.

Između ostalog, vraćeno je 77 starih knjiga u Italiji koje je italijansko Zapovjedništvo za zaštitu kulturnih dobara zaplijenilo s internetskog tržišta. One su ukradene iz arhive jednog samostana.

Vraćena je i rimska mramorna bista žene za koju se vjeruje da je nećakinja cara Trajana, koju je pronašla španska Civilna garda u Sevilli.

Čak 3.073 drevnih novčića zaplijenila je Poljska policija s internetske prodajne platforme. A 117 kovanica Dacie i Rima pronađena su u Rumuniji nakon pljačke arheološkog nalazišta.

Portugalske vlasti pronašle su 48 vjerskih skulptura i drugih vjerskih artefakata povezanih sa serijom pljački u crkvama, prenosi HRT.

Dodatan 41 vjerski i liturgijski predmet (ikone, letvice za oltare itd.) zaplijenila je Grčka policija nakon pretrage kuća u Grčkoj. Ukupno 13 arheoloških artefakata (između ostalog i nakit) iz Ruske Federacije zaplijenjeno u jednoj pošti u Bosni i Hercegovini.

U Italiji je locirana je umjetnička slika Sveti Roko i Sveta Klara, ukradena 1975. iz crkve Sv. Jelene u mjestu Škrip na Braču. Nastavlja se daljnje policijsko postupanje.

Operacija “Pandora” pokrenuta je 2016. U Pandori VII učestvovale su Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska i Bosna i Hercegovina.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here