Home BiH Trojka: Ovo je prijetnja miru u BiH, učinit ćemo sve da je zaustavimo

Trojka: Ovo je prijetnja miru u BiH, učinit ćemo sve da je zaustavimo

0
Trojka: Ovo je prijetnja miru u BiH, učinit ćemo sve da je zaustavimo

Zakon kojim je Narodna skupština Republike Srpske propisala da se odluke Ustavnog suda BiH neće objavljivati, primjenjivati i izvršavati na području tog entiteta predstavljaju grubo kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvoreni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, navodi se u zajedničkom saopćenju SDP-a BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke.

Sasvim je jasno da je usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH protuustavno jer je Ustavom BiH i svim drugim pozitivnim normama jasno propisano da niža administrativna jedinica ne može derogirati odluke države i državnih institucija, navodi se u saopćenju Trojke.

“Podsjećamo vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, a posebno predsjednika tog entiteta Milorada Dodika da je postojanje, sastav i način odlučivanja Ustavnog suda BiH dio Ustava Bosne i Hercegovine koji je opet dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Iako se u svom redukcionističkom tumačenju Dejtonskog sporazuma često poziva na ‘slovo Dejtona’, iz postupanja prema Ustavnom sudu BiH jasno je da Milorad Dodik i vlasti u Republici Srpskoj krše osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takav pristup pokazuje da se ustvari ne poštuje nikakav princip izuzev golog pravnog i političkog nasilja. Ustavni sud, sa svojom jedinstvenom ulogom u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine, predstavlja jednu od najvažnijih institucija države Bosne i Hercegovine i jasno poručujemo da je atak na Ustavni sud ustvari atak na Dejtonski mirovni sporazum i direktno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopćenju Trojke.

Iz SDP-a BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke, osuđuju i rasističke izjave Milorada Dodika o sudiji Ustavnog suda BiH koji dolazi iz Albanije ali i napade na reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

“Govor mržnje i otvoreni rasistički napadi na sudiju Ledia Biankua neprihvatljivi su u javnom prostoru u demokratskim društvima. Danas je Milorad Dodik jedini značajniji politički akter u cijelom regionu koji će se poslužiti takvim uvredama kada se radi o pripadnicima albanskog naroda što ustvari predstavlja potpuni otklon i suprotnost bilo kakvim inicijativama za regionalno povezivanje. Ukazujemo i na neprimjereno oštar istup spram reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića“, dodaje se u saopćenju.

Trojka poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske da ispuni svoju ustavnu obavezu i imenuje nedostajuće sudije u Ustavni sud BiH te da se vrati u okvire ustavnog djelovanja.

“Jasno prepoznajemo da se ne radi ni o kakvom blefu ili politikanstvu već o namjeri da se izvrši udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo BiH ima svaku obavezu i odgovornost da u ovakvim slučajevima djeluje. Krivični zakon BiH u članu 156 propisuje krivično djelo napad na ustavni poredak dok u članu 239 kao krivično djelo definira odbijanje izvršenja odluka Ustavnog suda BiH te Tužilaštvo BiH ima nedvosmislenu obavezu da reagira.

Također, jasno ukazujemo da ovakve odluke direktno ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini i regionu. Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti bilo kakvim kompromisom ili popuštanjem i nesumnjivo ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da ovakve rušilačke pohode zaustavimo. U uvjetima otvorene ucjene jasno je da je nemoguće očekivati da će Parlamentarna skupština BiH razmatrati bilo kakav zakon o Ustavnom sudu BiH. Istovremeno, očekujemo od međunarodne zajednice, a posebno od visokog predstavnika u BiH, da odlučno i nedvosmisleno stane u zaštitu mira, Dejtonskog sporazuma i ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. Usvajanje ovakvih zakona i najava da će se na sličan način odnositi spram Tužilaštva BiH i SIPA-e predstavljaju akutni izazov miru u BiH i regiji“, stoji na kraju zajedničkog saopćenja SDP-a, Naroda i Pravde i Naše stranke.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here