Home BiH Suljagić upozorava: U RS se stavlja meta na čelo ljudima nakon izvještaja o negiranju genocida

Suljagić upozorava: U RS se stavlja meta na čelo ljudima nakon izvještaja o negiranju genocida

0
Suljagić upozorava: U RS se stavlja meta na čelo ljudima nakon izvještaja o negiranju genocida

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, oglasio se da upozori na opasna dešavanja u Republici Srpskoj, nakon objave Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici.

“Nakon što je Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici objavljen u 372 medijska izvještaja u cijelom regionu jučer, danas kreće odmazda.

Režimski mediji

Kroz režimske medije u RS-u se stavlja meta na čelo ljudima koji su uključeni u izradu Izvještaja“, objavio je Suljagić na svom profilu na Twitteru.

Nakon što je Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici objavljen u 372 medijska izvještaja u cijelom regionu jučer, danas kreće odmazda. Kroz režimske medije u RS-u se stavlja meta na čelo ljudima koji su uključeni u izradu Izvještaja.— Emir Suljagić (@suljagicemir1) August 3, 2023

Treću godinu zaredom Memorijalni centar Srebrenica je objavio istraživački dokument „Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2023“ koji je zabilježio 90 slučajeva negiranja genocida u Srebrenici u periodu od maja 2022. do maja 2023. godine.

Izvještaj obuhvata objave medija na internetu i izjave javnih ličnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori koje negiraju, minimiziraju, relativiziraju, ili na drugi način izvrću činjenice o genocidu u Srebrenici, navode iz Centra.

Istraživanja u 2023. godini

Prema Izvieštaju, istraživanja koja su provedena u 2023. godini ukazuju na to da su Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice i Miodrag Linta, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i dalje glavni negatori genocida.

Pored Dodika, Kojića i Linte, među negatorima su se našli i tabloidi iz Srbije („Informer” i „Alo”), Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potparol SNSD-a, kao i Nenad Kecmanović, penzionisani profesor i bivši savjetnik Milorada Dodika.

Iz MC Srebrenica navode da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović novo ime koje se pridružilo ovom sramotnom spisku.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here