Home BiH Stojanović uzdrmao Efendića: SBiH ne treba biti dio većine u KS. Trebaju izaći iz Vlade

Stojanović uzdrmao Efendića: SBiH ne treba biti dio većine u KS. Trebaju izaći iz Vlade

0
Stojanović uzdrmao Efendića: SBiH ne treba biti dio većine u KS. Trebaju izaći iz Vlade

SDP-ov Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH kazao je da Stranka za BiH ne bi trebala biti dio većine u Kantonu Sarajevo.

On je govorio na Televiziji Sarajevo te je istakao da postoji veliko nepovjerenje prema SBiH-u nakon dešavanja na nivou FBiH.

“Mislim da je kompletna koalicija prema Stranci za BiH imala tako konstruktivan odnos da smo sve njihove zahtjeve ispunili. Od programa do raspodjele pozicija. I bez ozbira na takav odnos u kojem je rukovodstvo SBiH-a govorilo da neće praviti probleme, iako je u javnosti bio prisutan skepticizam, na kraju se ispostavilo da su u pravu. SBiH je bez nekog razloga napustila koaliciju.

Tako ostaje i sumnja u Kantonu Sarajvo. Moje mišljenje je SBiH ne treba da bude dio većine u ovakvoj siotuacoiju. Sa njima nećemo imati sineregiju koju je Trojka pokazivala u prethodne četiri godine. Mi smo sve uspjeli implementirati bez onih koji su se ponašali kao SBiH, mislim na DF i SBB. SBiH se ponaša u istom stilu, mislim da bi trebali izaći iz Vlade, a li o tome će odlučivati organi stranaka”, rekao je Stojanović.

On je rekao da je Trojka u prethodnom mandatu napravila najznačajniji posao u BiH, ali da se sad osjeti disharmonija u Vladi KS.

“Nema više toliko aktivnosti koji su u skupštinskoj nadležnosti koje bi se trebale desiti. Ne znam, šta na to utječe, možda ova disharmonija unutar većine. To će se vjerovatno iskristalizirati u narednih mjesec, dva”, naveo je Stojanović.

On je istakao da nije lako raditi sa 18 ruku u Skupštini KS, što je donja granica za većinu.

“Ali ću vas potsjetiti da smo u Vladi Trojke završili mandat sa 18 ruku i 30 zakona donijeli. Dakle ovdje je veliko pitanje kako će se zastupnici ponašati. Sad postoje odluke gdje se ne zna ko je pozicija, a ko je opozicija”, rekao je on.

On je istakao da je 18 ruku dovoljno i da nema razloga da se sumnja u bilo kojeg zastupnika.

“Mislim da Trojka mora biti jedinstvenija i da se vrati sinergija. To moraju raditi kantonalna rukovodstva. Vidim da SBiH ima sve više inicijativa i zakona koji dobivaju podršku SDA u Skupštini KS. Mislim da stvari nisu na nekom nivou kako ja to očekujem, da Vlada KS ne radi onako kako bi trebala”, istakao je Stojanović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here