Home BiH Stanje elementarne nepogode u Sanskom Mostu, alarmantno i u Bihaću

Stanje elementarne nepogode u Sanskom Mostu, alarmantno i u Bihaću

0
Stanje elementarne nepogode u Sanskom Mostu, alarmantno i u Bihaću

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić potvrdio je kako je u općini Sanski Most proglašeno stanje elementarne nepogode.

Istakao je da su u ugroženim područjima trenutno angažirani svi raspoloživi timovi Kantonalne uprave civilne zaštite i Crvenog križa.

Voda ušla u objekte

“Još jučer sam bio u Sanskom Mostu, gdje je sinoć i proglašeno stanje elementarne nepogode. Osim što probleme predstavljaju vodotoci Sane i Sanice, mnogo štete nanosi porast vodostaja rječica Zdene i Blihe. Voda je nažalost ušla u stambene i pomoćne objekte, kao i poslovne zone.

Izuzetno ozbiljna situacija je i u Bihaću, ali i u Bosanskoj Krupi gdje se nažalost tek večeras može očekivati kulminacija rasta vodostaja.

Svi timovi su na terenu, konstantno pratimo situaciju. U ovom momentu je najvažnije da sačuvamo živote naših građana i da im pomognemo u zaštiti imovine”, riječi su kantonalnog premijera Ružnića.

Izuzetno ozbiljna situacija je i u Bihaću, kao i u Bosanskoj Krupi. Više bihaćkih naselja ugroženo je zbog obilnih padavina, ili je već poplavljeno. Kiša koja i dalje pada prouzrokovala je izlijevanje vode iz riječnih korita, poplavljene desetke stambenih i pomoćnih objekata, te aktivaciju klizišta.

Najozbiljnija situacija je u Pokoju, Kulen Vakufu, Kraljama, Ripču, Račiću, Kostelima, Pritoci, Klokotu, Kamenici, Muslićima…

Nadležne službe

Sve nadležne službe, sada uključujući i timove za djelovanje na vodi i pod vodom danonoćno su na terenu, što je potvrdio i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

 “Svi su na terenu od jučer ujutro, bez odmora. Lično sam se u to uvjerio, s obzirom da sam do kasno u noć obilazio najugroženije mjesne zajednice.

Pokušavamo odgovoriti na sve zahtjeve koji nam pristižu. Timovi za djelovanje na vodi i pod vodom dostavljaju hranu i vodu za piće onima koji su ostali odsječeni. Pripremaju se i dostavljaju vreće za pijesak. Najvažnije je da nema životno ugroženih i da trenutno dajemo maksimum naših mogućnosti na očuvanju imovine.

Nadamo se da će se nastaviti trend stagniranja ili opadanja vodostaja u gornjem toku Une. To se prvenstveno odnosi na poboljšanje situacije u Kulen Vakufu i okolici.

To bi se naravno kasnije trebalo odraziti i na vodostaj nizvodno”, izjavio je bihaćki gradonačelnik.

Ozbiljna situacija

Predsjednici savjeta mjesnih zajednica Kulen Vakuf i Pokoj kazali su nam kako je u ovim dijelovima grada poplavljeno ukupno ukupno oko 80 stambenih i pomoćnih objekata.

Sada je izuzetno ozbiljna situacija i u naselju Kostela, gdje se voda iz riječnog korita izlila na putnu komunikaciju Bihać – Srbljani, a nažalost prodrla je i u desetak stambenih objekata.

Poplavljena područja danas obilazi i novoimenovani federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

“Apsolutno je najvažnije da nadležne službe sačuvaju živote građana, te da se u onoj mjeri koliko je to moguće sačuva njihova imovina.

Nakon toga ćemo naravno pomoći svima koji su pretrpjeli štetu, uključujući i naše poljoprivrednike. Također, lično ću se angažirati na organizaciji određene vrste stručnog ili naučnog skupa, na kojem ćemo detektovati razloge učestalih poplava u ovom području, te kako da pomognemo stanovništvu Unsko-sanskog kantona”, kazao je ministar Hrnjić.

U Bihaću danas boravi i direktor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save Sejad Delić. On je upozorio na najavljeni večerašnji plimni val na području Bosanske Krupe.

Istaknuo da je prognoza kako će Una u tom rejonu u poslijepodnevnim i večernjim satima rasti i za tridesetak centimetara.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here