Home BiH Šta predviđa ponovo predložena rezolucija SAD o Balkanu?

Šta predviđa ponovo predložena rezolucija SAD o Balkanu?

0
Šta predviđa ponovo predložena rezolucija SAD o Balkanu?

Demokratska senatorica Jeanne Shaheen, iz Odbora za vanjske poslove i predsjednica Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, obnovila je dvostranački prijedlog rezolucije, zajedno s republikanskim senatorom Rogerom Wickerom te kolegama iz Demokratske stranke Benom Cardinom, Dickom Durbinom i Chrisom Van Hollenom, za promicanje suradnje s regijom Zapadnog Balkana.

Prijedlog rezolucije, koji je predstavljen prvi put u augustu prošle godine, podržava demokratsku stabilnost i ekonomski razvoj u regiji kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući sankcije za odvraćanje aktera od provođenja destabilizirajućih aktivnosti, piše AJB.

Prijedlog rezolucije također nastoji poboljšati američko-balkansku saradnju u kibernetičkoj sigurnosti nakon malignih nastojanja Irana i Rusije čiji su cilj bile zapadnobalkanske zemlje.

“Održavanje mira i jačanje demokratije na Balkanu ključno je za evropsku sigurnost i stabilnost, posebno dok Putinov rat u Ukrajini bjesni. Ovaj dvostranački prijedlog rezolucije ojačat će trgovinu i ulaganja između SAD i Zapadnog Balkana, pomoći u iskorijenjavanju korupcije, omogućiti nametanje sankcija protiv destabilizirajućih aktera i poslati snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Američke Države predane našim partnerima u regiji”, rekla je senatorica Shaheen.

Senator Wicker je naglasio da “ruska brutalna invazija na Ukrajinu naglašava važnost balkanskih partnerstava.

“Usvajanje ove rezolucije služilo bi kao jasna, dvostranačka izjava o predanosti Sjedinjenih Američkih Država jačanju naših diplomatskih partnerstava u regiji”, smatra Wicker.

Šta predviđa prijedlog rezolucije?

-Uspostavlja inicijativu za regionalnu trgovinu i gospodarsku konkurentnost, koja bi poduprla demokraciju, ekonomski razvoj i prosperitet u regiji.

-Uspostavlja antikorupcijsku inicijativu koja potiče State Department i državnog sekretara da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u razvoju nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

-Kodificira dvije izvršne uredbe SAD koje bi dale ovlasti za sankcije protiv onih koji prijete miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i koji su uključeni u koruptivno ponašanje.

-Potiče univerzitetska partnerstva i inicijative mladih, potiče angažman Peace Corpsa u regiji i zahtijeva od Razvojne finansijske korporacije da otvori prethodno najavljeni ured u regiji.

-Prepoznaje ključnu ulogu kibernetičke sigurnosti u zaštiti kritične infrastrukture i suzbijanju zlonamjernih aktivnosti, uključujući Rusiju i Iran.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here