Home BiH Šokantni detalji snimljenih razgovora Dine Cezara: “Mama, javio mi se iz zatvora, kaže da nastavimo punim gasom”

Šokantni detalji snimljenih razgovora Dine Cezara: “Mama, javio mi se iz zatvora, kaže da nastavimo punim gasom”

0
Šokantni detalji snimljenih razgovora Dine Cezara: “Mama, javio mi se iz zatvora, kaže da nastavimo punim gasom”

Organizaciju su međusobno u razgovorima zvali firmom. Firmom je Cezar upravljao autokratski, uživajući strahopoštovanje ostalih pripadnika udruženja. Iako je uhapšen u Njemačkoj 20. decembra 2022., vrlo brzo se u zatvoru domogao mobitela i nastavio voditi operaciju…

Zaključci su ovo analize hrvatske policije i USKOK-a o djelovanju navodne međunarodne organizacije trgovaca drogom kojoj je na čelu bio bosanskohercegovački narkobos Dino Muzaferović Cezar, kojeg, po svemu sudeći, ni zidovi njemačkog i italijanskog zatvora nisu zaustavili u organiziranju niza isporuka kokaina, heroina, hašiša, marihuane, ali i eksploziva i pištolja po čitavoj Europi.

“Nigdje ga nema”

“Dino je tip koji ima 50 hiljada eura kapitala, ali se ne ponaša raskalašeno. Ima sve živo, vile s bazenima, auta po 200 hiljada eura, ali ga nigdje nema. Nigdje ga se ne vidi”, eksplicitno je Muzaferovića u tajno snimljenom razgovoru opisao jedan od njegovih saradnika, piše Jutarnji.

Prije tri dana desecima hapšenja širom starog kontinenta okončana je međunarodna policijska akcija kodnoga imena “DM”, nazvana po Cezarovim inicijalima, a teške optužbe USKOK-a protiv njega trebale bi navodnog narkobosa, barem privremeno, staviti izvan ilegalnog biznisa. Naime, kada je u decembru 2022. uhapšen u Njemačkoj temeljem potjernice BiH, hrvatska policija i USKOK su već mjesec dana tajno snimali telefonske razgovore Muzaferovića i njegovih saradnika.

No, nakon njegovog hapšenja, budući da je završio u njemačkom zatvoru, tajne mjere nad njim su 10. januara ove godine obustavljene. Kako će se pokazati, samo nakratko, jer je policija dobila informaciju da Muzaferović ni u europskim zatvorima ne miruje, već skrivenim mobitelom nastavlja upravljati međunarodnom organizacijom trgovaca drogom. Već 23. januara policija i USKOK traže i dobijaju novi nalog za nastavljanje prisluškivanja Muzaferovića.

“Javio mi se Dino iz zatvora. Ima telefon. Rekao je samo da nastavimo punim gasom bez stajanja. Da prepušta sve meni i neka se borim”, rekao je 7. januara 2023. razgovarajući u svom automobilu M. M. (33), jedan od Muzaferovićevih saradnika, ne znajući da mu je u vozilu “buba”.

Tragikomično je da se taj Muzaferovićev saradnik tako pohvalio – svojoj majci. Potvrde da “Dino doista ima mobitel u zatvoru” postale su ubrzo još konkretnije kroz druge snimljene razgovore njegovih saradnika, u kojima jedan od njih priča drugome da je dobio broj, da ga je zvao, no da “ometači” u zatvoru stalno zuje i da se slabo čuje. U drugim razgovorima, ipak, supruga Muzaferovićeva brata kaže da je Dino njoj povjerio da se brine o iznajmljenim stanovima u kojima se skriva droga te da je odgovorna da sve funkcioniše dok njega nema.

Ubrzo su snimljeni i prvi Muzaferovićevi razgovori. “Jesi prodao ono iz Bosne?”, pitao je Muzaferović M. M.-a. “Jesam. Sve tri su otišle”, odgovara mu M. M., koji je i sam 5. marta završio iza rešetaka u Belgiji. “Stisni onoga Marokanca i neka ta pošiljka bude dobra”, kaže Muzaferović. Također, raspričali su se o Muzaferovićevu “pravnom” statusu, budući da je bilo pitanje kamo će biti izručen iz Njemačke.

Rimski zatvor

Naime, BiH je za njim raspisao međunarodnu potjernicu zbog uzgoja marihuane, a Italija, u kojoj će na kraju završiti, ga je tražila zbog odsluženja jedne stare kazne zbog manje količine kokaina.

“Ja mislim da će me izručit‘ u Bosnu, ne u Italiju, a onda ću ubrzo bit‘ na slobodi”, rekao je Muzaferović, dodajući da mu je u njemačkom zatvoru “k‘o u logoru”. No, Muzaferović nije dobro pogodio gdje će ga izručiti i 24. februara završio je iza rešetaka rimskoga zatvora. Ubrzo se međutim, svojim saradnicima javlja s novog, italijanskog broja.

“Ovo ti je broj mobitela koji od sada koristim”, javio je Muzaferović svojim saradnicima u razgovoru s novog broja, tražeći da mu pokušaju u Italiji pronaći advokata koji mu može srediti kućni pritvor. Osim razgovora samog Muzaferovića, kojih je policija snimila više desetina, snimani su i međusobni razgovori njegovih saradnika, koji iz nekog razloga nisu baš puno pazili na to što pričaju na mobitele, a veliko iznenađenje su im predstavljale i “bube” u automobilima i stanovima. Snimljen je tako i razgovor u kojem M. M. govori o marihuani. “Ako se neko bude interesirao, da znaš da kod mene ima tona. Mogu ti odmah 500 kg isporučit‘”.

I Muzaferovićev saradnik M. M. nabavio mobitel u belgijskom zatvoru

Nakon dva mjeseca komunikacije s Muzaferovićem, i M. M. (33) uhapšen je u Antwerpenu u Belgiji pod vrlo zanimljivim okolnostima. Uhapšen je s Aleksandrom Ivkovićem, zvanim Aco Argentina iz Bileće, te Markom Zvijeri iz Trebinja, a na sebi su imali majice tima za hapšenje policije Kraljevine Nizozemske, policijske lisice, napunjene pištolje te crveno-plave policijske bljeskalice za stavljanje na krov vozila. Kako je novinare obavijestila policija, osumnjičeni su za pripremanje nekog nasilnog krivičnog djela, najvjerovatnije na području Nizozemske.

Međutim, na pitanje kojeg krivičnog djela, policija nije željela odgovoriti. No, da niko od navedenih nije “za zezanciju” može se iščitati iz onoga za što ih se od ranije tereti u BiH. Ivković je jedan od optuženika u postupku protiv dilerske grupe koja je u martu prošle godine u Prijedoru ubila načelnika tamošnje kriminalističke policije Radenka Bašića. Bašiću je nepoznati ubica prišao s leđa kada je išao na posao te mu iz blizine pucao u potiljak.

No, nedugo nakon toga, i to zahvaljujući Interpolu, koji je dostavio podatke sa šifriranih messengera Anom i Sky, BiH policija riješila je slučaj te uhapsila grupu u kojoj je bio i Ivković, no njega se ne tereti za konkretno ubistvo, već samo za prodaju droge. Marko Zvijer, ipak, bio je razlog protesta građana u Trebinju, nakon što ga je lokalni sud pustio iz pritvora.

No, iako je M. M. od marta u belgijskom zatvoru, i on je, kao i njegov navodni šef Muzaferović, u tamošnjem zatvoru nabavio mobitel te počeo zvati svoje saradnike u RH. Naravno, i ti razgovori su snimljeni. Tako su jednom snimili razgovor u četvero, pri čemu su s jedne strane bili brat Dine Muzaferovića Damir i jedna saradnica, a s druge u zatvorskoj ćeliji M. M. i Ivković.

Posljednja dvojica iz zatvora su davali instrukcije kako da utjeraju dug od nekoga čovjeka iz Pule koji im je bio dužan za drogu.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here