Home BiH Sebija odbila Krizni štab, hoće li sada poslušati WHO i otvoriti KCUS za posjete

Sebija odbila Krizni štab, hoće li sada poslušati WHO i otvoriti KCUS za posjete

0
Sebija odbila Krizni štab, hoće li sada poslušati WHO i otvoriti KCUS za posjete

Krizni štab Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donio je odluku da se dozvole posjete hospitaliziranim pacijentima u ustanovama bolničkog nivoa u KS, uz poštivanje mjera zaštite koje su na još na snazi. Donesena je i preporuka da se zbog dobre epidemiološke situacije prestane testiranje pacijenata prilikom prijema na bolničko liječenje.

U Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš već neko vrijeme posjete pacijentima su dozvoljene, ali ne i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović uputila je prije nekoliko dana ministru zdravstva KS Harisu Vraniću i direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muameru Kosovcu dopis kojeg su potpisali ona i direktori disciplina KCUS-a.

Potpisali se šefovi svih disciplina

U dopisu se Izetbegović buni zbog preporuka te kaže da su na KCUS-u zbog suzbijanja horizontalnog prenošenja Covida 19, mišljenja da je i dalje potrebno vršiti testiranje pacijenata prilikom prijema na hospitalni tretman.

Također, menadžment KCUS-a kaže kako bi se testiranje trebala provoditi u ustanovama primarnog i sekundarnog nivoa u sklopu standardne pripreme pacijenta za liječenje ili hospitalizaciju na KCUS-u.

“Kada su u pitanju posjete, da bi se organizovale u skladu sa Pravilnicima o uvjetima i načinu obavljanja mjera sprečavanja i suzbijanja bolničkih infekcija, potrebna su sredstva za odgovarajuću opremu, te nedostajući srednje medicinski kadar (71 sestara/tehničara) i radnice na održavanju higijene (58 radnika)”, navodi se u dopisu.

Dodaje se i kako sredstva za nedostajući kadar postoje u Zavodu, ali da nije došlodo realizacije zapošljavanja, bez obzira na urgencije.

Pri svemu ovome, menadžment KCUS-a na čelu sa generalnom direktoricom, poziva se na to da u trenutku pisanja ovog dopisa nije bio proglašen kraj pandemije koronavirusa.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija danas je objavila kako covid-19 više nije globalna zdravstvena vanredna situacija. Komitet za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) raspravljao je o pandemiji na svom 15. sastanku o Covid-19, a generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus složio se da bi deklaracija o vanrednom javnom zdravstvu od međunarodnog značaja, ili PHEIC, trebala okončati.

Dopis KCUS-a

“Više od godinu dana pandemija je bila u silaznom trendu”, rekao je Tedros na konferenciji za novinare u petak.

Kraj pandemije

“Ovaj trend je omogućio većini zemalja da se vrate u život kakav smo poznavali prije Covid-19”, rekao je Tedros. „Jučer se komitet za hitne slučajeve sastao 15. put i preporučio mi da proglasim kraj vanredne situacije javnog zdravlja od međunarodnog značaja. Prihvatio sam taj savjet.”

Organizacija je u januaru 2020. proglasila epidemiju koronavirusa javnozdravstvenom uzbunom od međunarodnog značaja, oko šest sedmica prije nego što je okarakterizirala kao pandemiju.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here