Home BiH Schmidt iz Dubrovnika: Ne znam na kojim je drogama Dodik. Ja nisam od onih koji najavljuju, a ne djeluju

Schmidt iz Dubrovnika: Ne znam na kojim je drogama Dodik. Ja nisam od onih koji najavljuju, a ne djeluju

0
Schmidt iz Dubrovnika: Ne znam na kojim je drogama Dodik. Ja nisam od onih koji najavljuju, a ne djeluju

Jedan od panelista na Dubrovnik Forumu 2023 bio je in visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Između ostalog, Schmidt je upitan o posljednjem korište nju bonskih ovlasti, Miloradu Dodku i generalno političkoj situaciji u BiH. Za početak je rekao kako postoji napredak na državnom nivou, ali ipak napominje da rad otežava Milorad Dodik.

Kaže da lider RS-a ide sve dalje i dalje:

“Ne znam koju drogu koristi, ali čini mi se da je to droga ponosa koja mu ne daje moć prosuđivanja političke realnosti. Moramo čuvati Dejtonski mirovni sporazum ne samo živim već kao osnovu za unapređenje na putu ka EU integracijama”, kazao je Schmidt.

Kaže da Dodik živi u svijetu snova.

“On zna šta znači kršenje Dejtona i Ustava Bosne i Hercegovine. Pokušava da uništi Ustavni sud za kojeg zna da je neophodan za evropske integracije. To je neprihvatljivo”, kazao je Schmidt.

Opet izražava nadu da će Dodik pokazati konstruktivnost.

“Nadam se da će se to sve desiti u narednim sedmicama. Mi ovdje ne govorimo o relaksiranju stavova. Mi ovdje govorimo o akciji i reakciji. Ja sam ovo morao uraditi. Da sam prihvatio u ime međunarodne zajednice da neko ko ne dozvoljava odabir sudija, da ne prihvata njihove odluke…to krši prava svih građana! Da li bismo prihvatili da Dodik pokušava pretvoriti RS u Transnistriju? To nećemo dopustiti!”, poruka je njemačkog diplomate.

Na kraju je podcrtao i to da nije jedan od onih koji najavljuju, a ne djeluju.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here