Home BiH Salihović: Ove godine ima dosta aktivnosti na obilježavanju 28. godišnjice Genocida, sve ide po planu i programu

Salihović: Ove godine ima dosta aktivnosti na obilježavanju 28. godišnjice Genocida, sve ide po planu i programu

0
Salihović: Ove godine ima dosta aktivnosti na obilježavanju 28. godišnjice Genocida, sve ide po planu i programu

Sve teče po planu i programu za obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici, kazala je za Raport glasnogovornica Memorijalnog centra (MC) Srebrenica, Almasa Salihović.

Tema obilježavanja 28. godišnjice je “Nestali”.

“Sve ide kako je predviđeno da bi se obilježila i komemoracija i dženaza i da se taj segment ispoštuje dostojanstveno. Organizacionioni odbor održao je niz sastanaka gdje se moralo utvrditi apsolutno sve, i iz sigurnosnih razloga i što se tiče zvanica, kao i samog programa definisanog proteklog ponedjeljka”, kaže Salihović.

Dodaje da ove godine ima dosta aktivnosti koje ulaze u sam sastav onog internog prgrama obilježavanja 28. godišnjice od genocida u Srebrenici.

“S tim što ulaze i neke izložbe koje su izvan MC Srebrenica, kao što su one u Zenici, Kaknju, Sarajevu. Naša putujuća izložba koja je otvorena u 4 grada u BiH, a koja je trenutno izložena u Sarajevu i bit će do 11. jula u Historijskom muzeju BiH. Tako da ima niz tih izložbi koje su izvan MC a ulaze u sam program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici”, pojašnjava.

U MC Srebrenica protekla tri dana održana je Ljetna škola usmene historije Memorijalnog Centra sa 20 polaznika mladih ljudi iz naše zemlje, ali i Velike Britanije i SAD.

“Škola je trajala tri dana i završena je 6. jula. Polaznici su imali priliku da nauče šta znači bilježenje usmene historije, kolika je važnost svega toga, na koji način obrađivati video svjedočenja, šta znači indeksirati, transkriptovati, prevoditi… upoznali su se s tim kako doći do preživjelih, na koji način ih snimati, arhivirati i zaštititi ta svjedočenja od zloupotrebe.

Od 7-14. jula počinjemo četvrtu po redu Ljetnu školu za mlade u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja iz Sarajeva, gdje će 40 učesnika, odnosno studenata koji najviše dolaze iz zemalja svijeta i Evrope, ali i iz nekoliko gradova naše zemlje, učiti o tranzicijskoj pravdi, o genocidu generalno, imat će priliku da sami predstave ono što oni misle, na koji način su oni naučili o genocidu u Srebrenici od naših predavača, profesora sa Fakulteta političkih nauka UNSA, ali i naših uposlenika, i renomiranih profesora koji dolaze iz SAD i nekoliko zemalja Evrope.

10. jula će se održati cjelodnevna konferencija u zajedničkoj organizaciji sa svjetskim jevrejskim Kongresom. Dolazi 17 delegata. Bazirat će se na koji način se traže nestali, sa kojim problemima se suočavaju na terenu. Bit će tu i predstavnika iz Bosanske nadbiskupije i Islamske zajednice koji će se dotaći teme i islamofobije, ali i relitivizacije genocida u Srebrenici i iskrivljavanju činjenica o holokaustu također. Želimo istaći probleme sa kojima se suočavaju preživjeli holokausta i njihovi potomci, i preživjeli genocida u Srebrenici”, kazala nam je Salihović.

To je sve što se tiče dešavanja prije 11. jula, odnosno kolektivne dženaze i komemoracije u Potočarima.

“11. jula planiramo ukop 31 žrtve genocida u Srebrenici te komemoraciju koja počinje u 10:30 sati”, kaže Salihović.

Dodaje da je izostala podrška bh. entiteta RS Memorijalnom centru za obilježavanje 28. godišnjice kao i prethodnih godina.

“Mi imamo naše stalne partnere na nivou gradova i stalne podrške od općinskih i gradskih vijeća, kao i stranih ambasada u našoj zemlji”, kaže Salihović.

Što se tiče prošlogodišnjeg obilježavanja, kaže da je sve prošlo u najboljem mogućem redu te da se i ove godine nadaju istom.

“To nam je bilo najbitnije da iz sigurnosnih razloga prođe sve onako kako je planirano, da na dostojanstven način preživjeli i svi oni koji su došli da prisustvuju dženazi i da se žrtve genocida isprate na najbolji mogući način, tako da se lica zadužena za koordinaciju i zaštitu ubaprijed usklade i pripreme.

Nije bilo problema ni prošle godine, a isto tako očekujemo da ni ove godine neće doći ni do klakvih problema i da će sve proći u najboljem mogućem redu”, zaključila je glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica, Almasa Salihović u razgovoru za Raport.

Konačni smiraj 11. jula ove godine naći će 30 žrtava genocida u Srebrenici koji će biti ukopani u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, a to su:

Esad (Tajib) Džanić, Bekir Musić (Demir), Sakib (Mehmed) Garaljević, Himzo (Idriz) Mujić, Hasib (Haso) Ibrahimović, Ređo (Huso) Jahić, Rifet (Hajro) Tabaković, Idriz (Ibro) Mehinović, Mujo (Meho) Esmić, Šaban (Šemso) Ibrić, Senid (Ismet) Hodžić, Semir (Edhem) Đozić, Sabid (Abid) Ibrahimović, Mehmed (Mahmut) Gerović, Nisad (Ševko) Selimović, Halil (Mujo) Avdić, Hasan (Omer) Smajlović, Esed (Alija) Klempić, Sabahudin (Bajro) Selimović, Husein (Ibrahim) Zukić, Elvir (Turabija) Salčinović, Džemail (Omer) Alić, Mustafa (Junuz) Mekanić, Ahmedin (Ahmet) Halilović, Zuhdija (Avdija) Lemeš, Hasib (Vejsil) Mujanović, Vejsil (Šećan) Mujanović, Ekber (Šaćir) Riđić, Mevlid (Zildžija) Aljić i Nezir (Mumin) Muminović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here