Home BiH Protesti osoba s invaliditetom: Tražili izmjene Nacrta zakona i implementaciju svih konvencija

Protesti osoba s invaliditetom: Tražili izmjene Nacrta zakona i implementaciju svih konvencija

0
Protesti osoba s invaliditetom: Tražili izmjene Nacrta zakona i implementaciju svih konvencija

Unija osoba i organizacija osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine organizovala je danas proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH kako bi ukazali na probleme te populacije.

Glavni zahtjev Unije je hitan početak pregovora s Vladom FBiH o izmjenama nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba s invaliditetom, a u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Predsjednik Unije Adnan Dervišević poručio je okupljenima da je njihov cilj puna implementacija svih konvencija koje garantiraju prava toj populaciji.

“Odavno je bilo vrijeme da se naše zakonodavstvo uskladi s evropskim, ali mi još tapkamo u mjestu”, istakao je Dervišević.

Izrazio je nadu da će uskoro uspjeti promijeniti stvari u svoju korist i okončati diskriminaciju.

Među zahtjevima su i smjena rukovodstva Zavoda Pazarić i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, te osnivanje Ureda pravobranilaštva za djecu i osobe s invaliditetom pri Vladi Federacije BiH.

Također, Unija traži isplatu jednokratne novčane pomoći za djecu i osobe s neratnim invaliditetom, kao i donošenje novih, te izmjene i dopune postojećih zakona koji definišu prava djece i osoba s neratnim invaliditetom i djelovanje organizacija osoba s invaliditetom u FBiH.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here