Home BiH Procurio dokument za Skupštinu RS: Evo kako bi Stevandić štitio Srbe

Procurio dokument za Skupštinu RS: Evo kako bi Stevandić štitio Srbe

0
Procurio dokument za Skupštinu RS: Evo kako bi Stevandić štitio Srbe

Narodna skupština Republike Srpske pozdravlja pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanaci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja, navodi se u prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koji bi parlament RS trebalo da razmatra naredne sedmice.

Rezolucijom, čiji je predlagač predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, “pozdravlja se i pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti”.

Traže osudu kosovske policije

Osim toga, osuđuje se konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti, prenosi RTRS.

Rezolucijom se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu.

To uključuje i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba.

Također, pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu.

Podržavaju se napori Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN.

Apeluje na EU i SAD

U tekstu prijedloga rezolucije apeluje se da diplomatski predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primijeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice općina u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu.

Ističe se da se svi sporovi između srpskog i albanskog naroda moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda.

Kolegijum NSRS ranije je odlučio da redovna sjednica parlamenta bude održana u utorak, 6. juna, sa početkom u 10 sati.

U prijedlogu dnevnog reda, koji je utvrdio Kolegijum, nalazi se 19 tačaka, među kojima je i prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here