Home BiH Prije devet godina BiH su pogodile katastrofalne poplave: Očekuje li nas isti scenario?

Prije devet godina BiH su pogodile katastrofalne poplave: Očekuje li nas isti scenario?

0
Prije devet godina BiH su pogodile katastrofalne poplave: Očekuje li nas isti scenario?

Danas se navršava devet godina od katastrofalnih poplava koje su našu zemlju pogodile sredinom maja 2014. godine. Vlada Federacije BiH proglasila je 15. maja 2014. stanje prirodne nesreće, a Vlada RS-a je 17. maja proglasila izvanrednu situaciju na cijelom području RS-a.

Sada, devet godina poslije, u istom periodu, našu zemlju ponovo su pogodile vremenske neprilike.

Sladić prenio savjete britanskih hidrologa: Evo šta možete uraditi da se zaštitite od poplava

Velike poplave uslijedile su tada nakon padavina koje su prešle rekorde zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja. Samo u razdoblju od 48 sati (13.-14. maja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Hercegovine oko 150 l/m².

Iz korita su se izlile rijeke: Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge.

Poplavljeni su: Orašje, Domaljevac Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luka, Čelinac i mnoga druga mjesta i naselja.

Žrtve poplava

Vremenske neprilike odnijele su tada nekoliko života. Najmanje 21 osoba je poginula u poplavama, a na hiljade su evakuirane iz svojih domova.

Najviše ljudskih žrtava bilo je u Doboju gdje je pronađeno više leševa, a za neke se smatralo kako ih je rijeka Bosna donijela iz okolnih gradova. Žrtava je bilo i u Maglaju, Bosanskom Šamcu, Bijeljini, Bratuncu, Srbcu, Žepču, Modriči, Sanskom Mostu…

Nastale štete

Aktivirana su bila mnogobrojna klizišta i srušeni su stambeni objekti. Brojne komunikacije su bile u prekidu, a porušeni su i pojedini mostovi. Do nekih mjesta se moglo stići samo čamcima ili helikopterima.

Poplave su nanijele ukupnu štetu nešto veću od dvije milijarde eura, objavilo je izaslanstvo Europske unije u Sarajevu prenoseći sažetak konačnog ozvještaja o posljedicama poplava, koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci. Precizna je procjena kako su štete dosegnule iznos od 3,98 milijardi KM, odnosno 2,04 milijardi eura.

Izvještaj se temelji na procjenama različitih razina vlasti BiH provedenim uz podršku EU-a, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke.

Podsjećanja radi, do kraja mjeseca, odnosno do 29. maja, prognozira se oblačno vrijeme sa kišom, povremeno jačim pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavine prognoziraju se u Hercegovini. Za pojedine regije izdato je narandžasto upozorenje, koje predstavlja opasno vrijeme, a zbog količine padavina koja će pasti u narednim danima.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here