Home BiH Priča o Muzeju HVO-a u Mostaru: SDA omogućila regulacioni plan, DF finansije

Priča o Muzeju HVO-a u Mostaru: SDA omogućila regulacioni plan, DF finansije

0
Priča o Muzeju HVO-a u Mostaru: SDA omogućila regulacioni plan, DF finansije

U Mostaru već neko vrijeme traju radovi na izgradnji Muzeja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). Muzej se nalazi u kompleksu kasarne “Stanislav Baja Kraljević” u naselju Rodoč, na južnom izlazu iz grada. Baš na toj lokaciji početkom 90-tih godina nalazio se logor Heliodrom u kojem su pripadnici HVO-a zatvarali Bošnjake.

Ova vijest je u javnosti izazvala buru reakcija, a među najglasnijim su bile one iz SDA.

Međutim, prema svim dostupnim dokumentima, upravo je SDA bila ta koja je 2012. godine omogućila da Regulacioni plan izgradnje ove kasarne “prođe” na Gradskom vijeću.

Kako za Raport pojašnjava SDP-ov zastupnik iz Parlamenta Federacije BiH Amer Žuljević, izgradnja Muzeja samo je krajnji epilog onoga što je SDA izglasala sa HDZ-om još 2012. godine.

Aner Žuljević (Foto: Fena)

“To se može naći u Službenim novinama iz 2012. godine koje su, naravno, rezultat usvojenih odluka na Vijeću. U tim novinama se vidi vijest o usvajanju Regulacionog plana Radoč kojom je Muzej iscrtan. Kod nas u Mostaru se odluke u Gradskom vijeću ne mogu donijeti bez dvotrećinske većine. Tada su za tu odluku zajednički glasali HDZ i SDA i usvojili sve regulancione planove, ne samo taj. Praktično, time se samo potvrđuje priča da su oni 2012. godine usvojili na Vijeću regulacioni plan”, pojašnjava nam Žuljević i osvrće se na dio posla koji je uradio tadašnji ministar odbrane iz DF-a Sifet Podžić.

“Taj regulacioni plan je 2022. godine omogućio DF-ovom ministru odbrane u Vijeću ministara da potpiše ugovore o finansiranju. Znači, SDA je 2012. godine izabrala prostor i lokaciju kroz Regulacioni plan, a DF je kroz Vijeće ministara 2022. godine omogućio finansiranje. Sve zakonske pretpostavke su završene u prošlom mandatu, a počele su 2012. godine”, dodaje Žuljević.

Nade da će doći do obustave Muzeja gotovo da nema.

“Jedini model kojim se to eventualno može obustaviti je sudski postupak. Ne postoji više ni jedna druga pravna forma”, kaže Žuljević.

“Nedavno je u Gradskom vijeću traženo izglasavanje zaključka da se pokuša naći neka alternativna lokacija koja ne bi vrijeđala žrtve tog logora. Međutim, na tom Vijeću je bilo 14 glasova ‘za’, a s obzirom da HDZ sa partnerima ima dovoljno glasova da blokira sve što im nije u interesu da prođe, tako je i to blokirano”, dodao je.

Osvrće se na sve glasnoije reakcije iz SDA.

“Sad su najglasniji vijećnici koji su bili u tom sazivu. Svi oni koji su najglasniji u pokušaju da se blokira ova izgradnja, zapravo pokušavaju ‘podvaliti’ svoju izdaju nekome drugom. Mislim da to nije u redu. Tad im nije bio problem to izglasati, a sada kada su ‘ispali’ podvaljuju to drugima kao izdajnički potez”, poruka je Žuljevića.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here