Home BiH Premijer FBiH Nikšić i šef Ureda Svjetske banke u BiH Sheldon razgovarali o zajedničkim projektima

Premijer FBiH Nikšić i šef Ureda Svjetske banke u BiH Sheldon razgovarali o zajedničkim projektima

0
Premijer FBiH Nikšić i šef Ureda Svjetske banke u BiH Sheldon razgovarali o zajedničkim projektima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Christoferom Sheldonom s kojim je razgovarao o zajedničkim projektima Federalne vlade i te međunarodne finansijske institucije.

Premijer Nikšić je upoznao gosta s prioritetima Vlade, te aktivnim i budućim projektima, s posebnim osvrtom na infrastrukturne aktivnosti na Koridoru Vc, te planovima o izgradnji nove trase autoputa od Doboja prema Tuzli, te dalje prema Zvorniku, uz koju bi se radila i željeznička pruga, odnosno elektrifikacija pruge, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Također, istakao je opredjeljenje Vlade FBiH za ekonomske reforme usmjerene na rasterećenje privrede, unaprjeđenje poslovnog ambijenta, uklanjanje administrativnih prepreka za snažnije investicione aktivnosti, a što bi u konačnici imalo pozitivne implikacije ne samo za poslodavce, već i za bolji standard i položaj radnika.

Šef Ureda Svjetske banke čestitao je premijeru Nikšiću i Vladi Federacije BiH na imenovanju, te ga, uz aktuelne projekte, informirao o novoj strategiji Svjetske banke koja će se temeljiti na tri stuba, privrednom rastu i razvoju, unaprjeđenju javnih usluga u zdravstvu i vodosnabdijevanju, te okolišnoj održivosti i klimatskim promjenama.

Istakao je da Svjetska banka stoji na raspolaganju Vladi Federacije i za nove ideje i aktivnosti, posebno u domenu pravedne energetske tranzicije i digitalizacije javne uprave s ciljem pojednostavljenja registracije preduzeća i njihovog poslovanja.

Sagovornici su se složili da su ideje, projekti i planovi dvije strane podudarni, te da je, u tom kontekstu potrebno ojačati saradnju Vlade FBiH i Svjetske banke.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here