Home BiH Porodica Gadžun i advokati: Optužnicom nisu obuhvaćeni svi, ali odgovarat će u drugim postupcima

Porodica Gadžun i advokati: Optužnicom nisu obuhvaćeni svi, ali odgovarat će u drugim postupcima

0
Porodica Gadžun i advokati: Optužnicom nisu obuhvaćeni svi, ali odgovarat će u drugim postupcima

Muris i Amila, roditelji preminule Džene Gadžun i advokati porodice Sabina Kadrić i Irma Muhović oglasili su se zajedničkim saopćenjem za javnost nakon što je Tužilaštvo KS podiglo optužnicu u slučaju stradanja djevojčice iz novembra 2021. godine.

“Advokati porodice Gadžun ovim putem obavještavaju javnost da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu u slučaju smrti Džene Gadžun protiv ljekara Suada Rozajca, koji se tereti za nesavjesno liječenje, a protiv Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog zloupotrebe položaja”, započeli su u saopćenju.

“Obzirom na navedeno, Ljekarska komora Kantona Sarajevo donijela je odluku o prekidu disciplinskog postupka protiv ljekara Suada Rožajca i Jasmine Halimić do okončanja krivičnog postupka.

Iako optužnicom nisu obuhvaćene sve osobe koje su involvirane u događaj od 08.11.2021.godine, to ne znači da su amnestirane od odgovornosti u drugim postupcima, te će advokati i porodica Gadžun iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u pravcu utvrđivanje i njihove odgovornosti pred nadležnim organima.

Advokati i porodica Gadžun koriste priliku da upute molbu javnosti da objektivno izvještavaju o ovom predmetu. Navedeno se posebno odnosi na suzdržavanje od bilo kakvog govora mržnje i prijetnji prema optuženim u ovom predmetu. Također porodica ima potrebu da ukaže na važnost da mediji izvještavaju i o predmetima u kojima postoje osnovi sumnje da su počinjena ista ili slična krivična djela, i to od strane onih kojima su živote povjerili. Posljednje se, prije svega, odnosi na malodobnu M.Dž iz Tuzle, novorođenče iz Foče, u slučaju porodice Selimović iz Tuzle, Azru Bećirpašić iz Bihaća”, dodaje se.

Iskoristili su priliku da se zahvale Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajlija, zamjenici glavne tužiteljice Melihi Dugalija, postupajućim tužiteljicama, kao i MUP-a Kantona Sarajevo “na profesionalnom radu u ovom predmetu.”

“Iako je porodica Gadžun u nekoliko navrata tokom prošle godine imala potrebu da protestima ukaže na svoju bol zbog gubitka dvoipolgodišnjeg djeteta, ipak, vrlo brzo su se (u granicama koji nisu ometali provođenje istrage) uvjerili u profesionalan rad tužilaštva u ovom predmetu.

Nažalost, ni advokati, a ni porodica Gadžun u prethodnom periodu, i pored velike želje, nisu mogli da sa svojim najbližim kao i sa javnosti podijele informacije (o radu advokata, rezultatima, o toku istrage, planovima i namjerama u radu na predmetu), a sve u cilju pravilnog i potpunog utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje se odnose na ovaj predmet.

Opreza radi istićemo da su, i pored Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, podnesene krivične prijave kod Tužilaštva BiH i Kantonalnog Tužilaštva Zeničko-dobojskog Kantona.

Ne smijemo dopustiti da odluke suda u ovakvim predmetima, a koji se tiču zdravlja ljudi ostanu samo u sudskoj praksi, odnosno da budu predmet kratkoročnog izvještavanja od strane medija.

Apelujemo na sve institucije iz oblasti zdravstva (Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Ljekarske komore, nadležne inspekcije, kao i ljekare) da preuzmu obaveze i odgovornosti, u okviru svoje nadležnosti, u pravcu zaštite života i zdravlja građana kako se ne bi desila nova Džena Gadžun.

Za kraj, molimo medije da ne koriste predmet Džene Gadžun za medijski obračun sa političkim strankama čiji su optuženi eventualno članovi”, navodi se.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here