Home BiH Politički zaokret u HNK: Vladu će ipak praviti HDZ i Trojka, SDA odlazi u opoziciju?

Politički zaokret u HNK: Vladu će ipak praviti HDZ i Trojka, SDA odlazi u opoziciju?

0
Politički zaokret u HNK: Vladu će ipak praviti HDZ i Trojka, SDA odlazi u opoziciju?

Osam mjeseci nakon izbora, stekli su se uvjeti da i Hercegovačko-neretvanski kanton dobije novu Vladu.

Pregovori oko formiranja izvršne vlasti između čelnika stranaka većine u Skupštini ovog kantona ušli su u samu završnicu i mogli bi biti završeni već u ponedjeljak, javlja Fena. Inače ovi razgovori se vode već nekoliko sedmica intenzivno.

Iz izvora bliskih HDZ BiH, stranci bez koje se Vlada HNK ne može formirati jer s 11 ruku drže ključeve vlasti u ovom kantonu u kojoj se Vlada formira dvotrećinskom većinom od 30 zastupnika, tvrde da je izglednije da vlast formiraju sa strankama Trojke na čelu s SDP-om.

Kako navodi Fena, na taj način “pratila bi se većina na državnoj razini i na razini Federacije BiH“. To im je potvrdio izvor iz HDZ BiH uoči završne runde pregovora koja bi trebala završiti dogovorom oko formiranja Vlade i raspodjele ministarskih resora.

Proteklih dana iz Kantonalnog odbora HDZ BiH najavljivano je kako je u ovom kantonu HDZ bliži dogovoru sa SDA oko formiranja nove vlade, a ovom stanovitom političkom zaokretu očigledno su kumovale konzultacije na višem nivou.

Fena dalje navodi da bi SDA, ukoliko se sve završi ovako, otišla u opoziciju.

Na čelo Vlade HNK-a koja više od četiri godine radi u tehničkom mandatu, prema izjavama čelnika HDZ BiH Dragana Čovića, dolazi premijerka.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here