Home BiH Ottawa proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrernici

Ottawa proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrernici

0
Ottawa proglasila 11. juli  Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrernici

Gradonačelnik glavnog grada Kanade, Ottawe, proglasio je 11. juli ove godine Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Ovo je prvi put da glavni grad Kanade odaje počast žrtvama največeg zločina poslije holokausta u Evropi.

Proklamacija ima veliki značaj za kulturu sjećanja jer je u glavnom gradu Kanade skoncentrisan veliki broj negatora sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu u Srebrenici koji nisu uspjeli u svojoj kampanji protiv ove proklamacije

Ova proklamacija je još jedan poziv ambasadoru BiH u Kanadi, Marku Milisavu, koji do sada nije poštovao niti odluke Parlamenta Kanade o genocidu u Srebrenici niti odluke organa BiH, da spusti zastava BiH na Ambasadi BiH 11. jula na pola koplja.

Do sada, povodom 28. godišnjice od genocida u Srebrenici, dobili smo proklamacije od premijera kanadske pokrajine Novi Brunswick i gradonačelnika najvećeg kanadskog grada Toronta. Očekujemo do 11. jula proklamacije premijera ostalih kanadskih pokrajina i teritorija i većih kanadskih gradova.

Centralna kanadska komemoracija bit će održana 8. jula u Wndsoru ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here