NaslovnicaBiHOglasio se UKC Tuzla nakon tvrdnji SDP-a da postaju “kantonalna bolnica”

Oglasio se UKC Tuzla nakon tvrdnji SDP-a da postaju “kantonalna bolnica”

Objavljeno:

spot_img

UKC Tuzla oglasio se povodom saopštenja KO SDP BiH Tuzla u kojem je navedeno da je “skupštinska većina SDA-DF krenula u gašenje UKC Tuzla i jednostrano raskidanje Ugovora, suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti F BiH”.

UKC Tuzla želi upoznati javnost da se od maja 2022. godine, dolaskom novog rukovodstva ustanove krenulo sa rješavanjem naslijeđenih problema, između kojih se kao najznačajniji i najteži mogu izdvojiti dva:

• Činjenica da u proteklih deset godina nije zaključen Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza između FBiH i TK, a vezano za osnivačka prava nad UKC Tuzla. Tim ugovorom trebala bi biti regulisana najznačajnija pitanja vlasništva nad imovinom, finansiranja ustanove, nabavke opreme, rješavanja dugovanja UKC Tuzla, kao i organa upravljanja itd. Zbog navedenih razloga UKC Tuzla nije imao priliku uraditi preregistraciju, niti je mogao ostvariti druga zakonom predviđena prava.• Drugi problem sa kojim se novo rukovodstvo ustanove suočilo je da UKC Tuzla nije imao formalno pravni status Univerzitetske kliničke bolnice. Iz navedenog jasno proizilazi da UKC Tuzla u proteklom periodu nije ni imao status naveden u saopštenju SDP-a u smislu statusa Univerzitetske kliničke bolnice, niti statusa koji mu je trebao biti obezbijeđen potpisivanjem ugovora o međusobnim pravima i obavezama između FBiH i TK.

Tek sa dolaskom nove strukture rukovodstva UKC Tuzla započelo je sa rješavanjem ovih gorućih problema, ističu iz ove zdravstvene ustanove.

“Rukovodstvo UKC Tuzla je u više navrata od Vlade FBiH zahtjevao da se pristupi zaključivanju ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza. Istovremeno se pristupilo rješavanju postupka zaključivanja Ugovora o saradnji sa Univerzitetom u Tuzli za koji sa zadovoljstvom možemo reći da je u završnoj fazi.

I pod ovako teškim uslovima UKC Tuzla je ostvario ogroman napredak koji se ogleda u potpunom zaustavljanju finansijskog gubitka, ali i vraćanju duga za 10 miliona KM.

Istovremeno, zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade TK, Univerzitetski klinički centar Tuzla kreće u postupak nabavljanja medicinske opreme (nabavke Linearnog akceleratora, neurohirurškog mikroskopa …) i ostale medicinske opreme neophodne za normalno funkcionisanje zdravsrvenog sistema, u vrijednosti oko 20 miliona KM”, saopćili su iz UKC Tuzla.

Napominju da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o finansijskoj konsolidaciji i/ili restrukturiranju kojom je Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, kao zdravstvenoj ustanovi u najmnogoljudnijem kantonu, dodjeljeno 29 miliona KM za rješavanje akumuliranih dugova, dok su druge zdravstvene ustanove, koje za razliku od UKC Tuzla, nisu izvršavale zakonske obaveze uplata doprinosa, nagrađene sa daleko većim novčanim iznosima iako pokrivaju područje sa daleko manjim brojem stanovnika.

“UKC Tuzla će u narednom periodu zasigurno zadržati status vodeće medicinske ustanove u kojoj se primjenjuju savremene metode u liječenju i dijagnostičkim procedurama, ali i prate dostignuća nauke i vrši kontinuirana edukacija kadra”, ističu iz UKC Tuzla.

Podsjetimo, iz SDP BiH Tuzla naveli su da “Gubitkom statusa ‘univerzitetsko-kliničke bolnice’ i vraćanjem na nivo kantonalne bolnice građani Tuzlanskog kantona ostaju uskraćeni za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite na tercijarnom nivou, a studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli za dodiplomsku i postdiplomsku nastavu, kao i naučno-istraživački rad.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Širi se snimak Josipa Broza Tita o Bosni: Ni Srbi ni Hrvati je neće imati – Bosna će biti Bosna!

Na društvenim mrežama ovih dana širi se video na kojem Josip Broz Tito...

Nikad skuplje cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima u Minhenu i brojni Bosanci i Hercegovci

Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu, već danima okuplja stotine hiljada posjetilaca koji...

‘Bili jednom Seljak, Mljekar i Mesar…’: Malak Farma zatvara dvije prodavnice u Sarajevu, evo zašto…

Malak grupacija posluje u BiH u više sektora – ima Malak Hotel...

Pročitaj i ovo

Širi se snimak Josipa Broza Tita o Bosni: Ni Srbi ni Hrvati je neće imati – Bosna će biti Bosna!

Na društvenim mrežama ovih dana širi se video na kojem Josip Broz Tito...

Nikad skuplje cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima u Minhenu i brojni Bosanci i Hercegovci

Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu, već danima okuplja stotine hiljada posjetilaca koji...