Home BiH Oglasili se State department i Evropska komisija o sastanku Dodik-Putin

Oglasili se State department i Evropska komisija o sastanku Dodik-Putin

0
Oglasili se State department i Evropska komisija o sastanku Dodik-Putin

Nakon što se Milorad Dodik jučer u Moskvi sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, oglasio se State deparment SAD te Evropska komisija.

U odgovoru za Glas Amerike, američki State department naveo je da je posjeta Dodika štetna

Susret Putin-Dodik za Glas Amerike komentirao je i State Department.

“Niti jedna vlada , ni na kojem nivou, ne bi trebala u ovom trenutku proširivati saradnju sa Rusijom, dok ta zemlja provodi agresiju protiv Ukraine, kazao je za Glas Amerike Glasnogovornik State departmenta.

“Odluka predsjednika RS, Milorada Dodika, da se sastane s Vladimirom Putinom , dok Rusija u isto vrijeme otvoreno krši osnove i zakone međunarodnog poretka, kao i Dodikova odluka da odlikuje Putina ranije – su kratkovidi potezi koji ne služe interesima gradjana RS. Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i bezbjednoj budućnosti, što svi gradjani BiH žele, uključujući stanovnike RS, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. Stoga smatramo Dodikov put kontra-produktivnim i nadasve štetnim”, kažu iz State Departmenta.

Glasnogovornik Evropske komisije Petar Stano naveo je da je posjeta nije uobičajena.

“Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni sa Putinovim režimom, u sjenci ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu”, poručio je Stano u pisanom odgovoru za RSE.

“Ne zaboravimo da je Putin taj koji naređuje i nadgleda masovno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i ljudskih prava u Ukrajini, gdje Rusija čini zvjerstva neselektivno gađajući civile i civilnu infrastrukturu, pljačkajući ukrajinsku imovinu i teritorije ili kidnapujući djecu”, dodao je.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here