Home BiH Obilježena godišnjica odbrane jedne od najvažnijih strateških tački odbrane Sarajeva

Obilježena godišnjica odbrane jedne od najvažnijih strateških tački odbrane Sarajeva

0
Obilježena godišnjica odbrane jedne od najvažnijih strateških tački odbrane Sarajeva

Na brdu Košćani u sarajevskoj općini Hadžići danas su se okupili saborci i građani, kako bi na dostojanstven način obilježili godišnjicu odbrane jedne od najvažnijih strateških tački odbrane Sarajeva u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995 godina.

Iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo (KS) saopšteno je da je ovaj strateški veoma bitan prostor, bio meta agresora, međutim iako u više navrata napadnut, opstao je i ostao neporažen.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović danas je u okviru obilježavanja godišnjice u Hadžićima položio cvijeće, te odao počast svima onima koji su na ovom mjestu dali najvrijednije što su imali, svoj život.

“S ovog mjesta danas želim da poručim kako će kultura sjećanja, nadjačati kulturu zaborava, čemu svjedoče ova djeca koja su danas ovdje. Vi ste naša budućnost, i vama smo dužni da prenesemo istinu, zbog čega mi je uvijek posebno zadovoljstvo što upravo vama mogu da se obratim. Posebnu zahvalnost danas odajemo svima vama koji ste branili ovu strateški bitnu kotu, posebno našim šehidima, čija imena ne zaboravljamo”, kazao je Osmanović.

U saopštenju se navodi da su današnje obilježavanje uljepšali učenici s područja općine Hadžići, čiji su literarni radovi danas nagrađeni.

“Održan je i historijski čas, kako bi svi prisutni imali priliku evocirati uspomene na period kada su hrabri pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine odbranili teritoriju Košćana”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi padom Košćana bio presječen i Put spasa, zatim put za Hercegovinu i srednju Bosnu, međutim Deveta brdska brigada i 109. viteška brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine odbranili su Put spasa, jedinu kapiju za Sarajevo tokom agresije.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here