Home BiH Obilježen dani odreda Širokača i Soukbunar

Obilježen dani odreda Širokača i Soukbunar

0
Obilježen dani odreda Širokača i Soukbunar

U okviru dana Općine Centar i Stari Grad koji se obilježavaju od 2. do 9. maja, danas je svečanim aktivnostima, te odavanjem počasti, nastavljeno obilježavanje na Soukbunaru i Širokači.

Zvanice, branitelji i porodice obišli su lokalitete stradanja, mezarja i groblja, sjećajući se tako onih koji su svojim životima zadužili našu domovinu, ali i onih koji su svojim djelovanjem dali veliki doprinos razvoju ovih općina.

Na spomen-obilježjima na Soukbunaru i Širokači cvijeće je danas položio, te odao dužnu počast i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je i ovom prilikom podsjetio koliko je potrebno pamtiti, prenositi i edukovati o današnjim, ali i ostalim datuma koji su dio nas i naše historije.

“Izuzetno mi je drago što mogu da svjedočim kulturi sjećanja koja se njeguje na području ove dvije općine, te što mogu aktivno da učestvujem u vašim aktivnostima. Danas se, također, sjećamo i 1.601 djeteta koje je ubijeno tokom najduže opsade jednog grada u modernoj historiji. Simbolično, naša budućnost je ovdje danas, i sretan sam što vidim veliki broj djece koju moramo edukovati o događanjima na ovom mjestu. Mi danas na mjestu nekadašnjih rovova gradimo i vidimo dječija igrališta. To je naša odluka kojom želimo poručiti našoj djeci i novim generacijama da za njih i sve nas ima budućnosti, iako im stalno moramo prenositi sve ono što smo preživjeli, te ih u isto vrijeme upućivati na ono što je naše opredjeljenje, a to je bolja i ljepša budućnost za sve nas. Bitno je istaći da se na ovim područjima vodila bitka za svaki pedalj, svaku kuću, jer je svaki hrabri borac branio svoj kućni prag, svoju mahalu, grad, ali i našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu”, kazao je ministar Osmanović ovim povodom.

Padom ovih kota, grad Sarajevo bi bio ugrožen, jer bi potpuno odsječeni bili dijelovi ovih naselja. U njihovoj herojskoj odbrani ali i odbrani grada, branitelji su uništili jedan tenk i onesposobili transporter. Poginulo je i ranjeno više agresorskih vojnika. Ova dva odreda kasnije su ušla u sastav 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Današnjim obilježavanjima prisustvovali su predsjedavajući općinskih vijeća Općina Centar i Stari Grad Sejad Đozo i Seid Škaljić, te načelnici Srđan Mandić i Ibrahim Hadžibajrić.

Obilježavanje Dana Općina Centar od 2. do 9. maja 2023. godine, u znak sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada ratne 1992. godine, aktivnosti se nastavljaju turnirom u malom nogometu.

Širokača

Širokača

Širokača

Širokača

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here