Home BiH Nije sloboda sa neba pala: Dan pobjede nad fašizmom obilježen u Mostaru

Nije sloboda sa neba pala: Dan pobjede nad fašizmom obilježen u Mostaru

0
Nije sloboda sa neba pala: Dan pobjede nad fašizmom obilježen u Mostaru

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Udruženja boraca i antifašista NOR-a, udruženja proisteklih iz Armije Republike Bosne i Hercegovine, Udruženje logoraša Mostar i Savez udruženja logoraša HNK-a, obilježili su Dan pobjede nad fašizmom i 30. godišnjicu početka udruženog zločinačkog poduhvata u Mostaru.

Cvijeće je položeno na Partizanskom spomen-groblju, kao i na mezarju Šehitluci, odakle su ponovo odaslane poruke da se ne smije zaboraviti sve ono kroz što su prošli Mostar i Mostarci u dva rata.

“To je u Mostaru specifičan datum. Ovih dana čujem, vidim, čitam mnogo kontradiktornih poruka. Htio bih stoga danas uputiti poruke zajedništva, jedinstva, ljubavi i mira, kako je bilo četrdesetih godina kada je pobijeđen fašizam. Mislim da je važno dolaziti na ovakva mjesta kako bismo crpili motivaciju za budućnost. Ovo je priča dijelom o sadašnjosti i budućnosti. Ako to tako shvatimo, onda će se u ovu zemlju vratiti sreća”, izjavio je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Poručio je i kako je u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini sasvim jasno ko je ostvario pobjedu.

“Previše smo u vremenu 1992. – 1995. Ovoj zemlji i većini ljudi na ovim prostorima bilo je namijenjeno da nestaju. Moramo razvijati kult pobjednika. Opstala je država i većina nas. Nemojmo stalno biti jadnici. Ne, mi smo pobjednici. Ako tako posmatramo sve, onda ćemo imati više poruka koje su prijeko potrebne ovom ranjenom gradu. Mi smo ti koji ga možemo i trebamo oporaviti”, naveo je Đulić.

O važnosti 9. maja u Mostaru, danu u kojem je započela agresija na grad, govorio je i ratni komandant Armije RBiH Esad Kosić.

“Ovo je jedan od najvažnijih datuma u historiji čovječanstva. Naš narod se uspio odbraniti i spadamo u posljednje antifašiste i borce protiv fašizma u srcu Evrope. Naš komandant Semir Drljević Lovac na defileu u Parizu nosio je posljednju antifašističku zastavu 1995. godine. Mladi moraju živjeti zajedno, voljeti se i stvarati državu po svojim mjerama”, poručio je Kosić.

Organizatori manifestacije danas će uručiti nagrade pobjednicima konkursa za litaratne, likovne, i foto radove na temu “Nije sloboda sa neba pala”.

Anadolija

Anadolija

Anadolija

Anadolija

Anadolija

Anadolija

Anadolija

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here