Home BiH Neum ove godine očekuje rekordna sezona: Evo nekih od razloga zašto ljetovati na bh. primorju

Neum ove godine očekuje rekordna sezona: Evo nekih od razloga zašto ljetovati na bh. primorju

0
Neum ove godine očekuje rekordna sezona: Evo nekih od razloga zašto ljetovati na bh. primorju

Ljetna sezona u Neumu zvanično još nije ni počela, a tursiti su već pohrili u jedini bh. grad na moru koji ove godine očekuje plodonosne rezultate i rekordnu posjetu.

U Neumu trenutno boravi veliki broj stranih turista, do 40% i skoro 80% je popunjenih smještajnih (hotelskih) kapaciteta. Kazao je ovo u razgovoru za Raport načelnik Općine Neum Dragan Jurković.

“Već početkom juna se počeo povećavati broj gostiju u Neumu, iako službeno sezona počinje 17. juna. Jedan broj hotelskih kapaciteta je već popunjen, privatni smještaj još nije, ali to je na neki način i standardno jer se tek iza 15-og očekuju velike gužve. Najave su da bi sezona trebala biti jako dobra i duža od uobičajene”, kazao nam je Jurković.

Ističe da se u Neumu redovno radi na poboljšanju kapaciteta, odnosno povećanja broja kapaciteta kako bi se na taj način povećao i broj turista , ali i na pripremanju manifestacija za predstojeću sezonu kako bi se turisti odlučili za odmor baš kod njih.

Šta sve očekuje posjetitelje Neuma?

Manifestacije koje ove godine očekuju sve posjetitelje su u okviru Neumskog ljeta, a to su razne kulturne, zabavne i sportske aktivnosti.

“Pripremaju se koncerti, sportska natjecanja te se kroz taj dio planira obogatiti kapacitet turističke ponude”, ističe načelnik Neuma.

Što se tiče cijena usluga, kaže da su one prihvatjivije nego u okruženju.

“Normalno kako neki drugi uvjeti diktiraju, cijene su ove godine nekih 10% veće nego prethodne, s tim da su opet puno prihvatljivije nego u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Cijene zavise od ponude, ali za jednu četveročlanu porodicu, boravak u hotelu za neka tri dana kreće su u prosjeku oko nekih 300 KM”, kaže.

Cijene prihvatljivije nego u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Što se tiče infrastrukturnih projekata, načelnik ističe da tokom ljeta imaju probleme kao i sva druga primorska mjesta.

“Tokom ljeta je vrlo velika frekvencija vozila, dok je zimi puno manja. Ono što mi planiramo uraditi, odnosno što smo predvidjeli kroz izmjene regulacijskog plana, jeste da povećamo broj parking mjesta. Imamo u planu dva javna parkinga, odnosno javne garaže čime bi se dugoročno riješio problem parkiranja u Neumu i kako se ne bi stvarale gužve tokom ljetne sezone. Cijene parkinga su normalne i nisu se nešto mijenjale od prošlogodišnjih, a puno su prihvatljivije nego u Hrvatskoj i Crnoj Gori, pa čak i prihvatljivije nego što su u našoj državi – u Sarajevu su cijene dosta skuplje, iako znamo da je to infrastrukturno drugačije i dosta bolje riješeno”, ističe načelnik Jurković.

Domaći gosti su glavni u Neumu, kaže načelnik, i dodaje da ih je u prosjeku 50-60% svake godine.

“Strani gosti su se također počeli vraćati u Neum nakon izvjesnog vremena što nam je posebno drago, nekih 30-40% stranih gostiju trenutno boravi u Neumu. Povratne informacije koje dolaze do mene su vrlo pozitivne, za sad nemamo negativnih informacija. Najčešći strani gosti su iz Francuske, Njemačke, Poljske, Austrije, Slovačke, Češke,..”, kazao je načelnik Neuma za Raport.

Rekordna sezona

Direktor Turističke zajednice HNK-a Andrija Krešić kaže nam da će predstojeća ljetna sezona u Neumu biti rekordna. Ističe da je evidentno da je situacija bolja nego prethodnih godina, te da se ne može ni uspoređivati sa pandemijskim godinama.

Prema njegovim riječima, došlo je do poskupljenja nekih usluga do 20% pa i više.

“Vodi se briga oko održavanja grada i plažnog prostora, koji je ove godine poboljšan i popravljen, sve je spremno za sezonu, koja je praktično već počela, a zvanično otvaranje će biti 17. maja”, kaže Krešić za Raport.

Situacija bolja nego prethodnih godina

Ističe da Neum nije usputna stanica za dalje destinacije, ali da ima prostora da se poveća broj noćenja i poboljšaju sadržaji.

“Jedan od načina su i seoska gospodarstva, kuće za odmor na selu, treba poraditi na tome da Neum bude odredište i u dane kad nije vrijeme za kupanje, da se organizuju neki izleti, posjete Sarejvu, Dubrovniku, obilazak znamenitosti itd. Neum je jedini izlaz na more u našoj zemlji, i to je njegova prednost u odnosu na druge gradove u BiH”, smatra on.

Razlozi za ljetovanje u Neumu

Ističe da je bez obzira na povećanje cijena, Neum puno jefitniji u odnosu na Hrvatsku kad je u pitanju hrana, piće, noćenje…

“To je glavni razlog zašto da turisti dođu u Neum, a za goste iz BiH razlog treba biti da idemo na naše more, da sredstva koja se uberu od turizma ostaju u našoj državi… Napravljene su i prometnice tako da je lakše doći do Neuma iz unutrašnjosti zemlje, ne treba ići na granicu. Put Mostar-Stolac-Neum je u funkciji, i to je velika stvar”, kaže za Raport Andrija Krešić.

Zaključuje da Neum ima mnogo toga za ponuditi, ali da je potrebno samo malo više promocije kako bi ljudi znali šta sve mogu vijdeti i posjetiti.

Predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Branimir Butigan kaže da je u odnosu na prošlu godinu došlo do poskupljenja cijena usluge za nekih 10-15% u prosjeku.

“Što se tiče poboljšanja usluge za turiste koji dođu u Neum Udruga tu djeluje kao savjetodavna udruga prema Općini Neum koja dalje provodi preporuke i ideje koje su izvodive. U Neumu su cijene sigurno u hotelskom smještaju za 30-40% jeftinije nego u Hrvatskoj, a i u restoranima također u tom omjeru”, kazao je Butigan za Raport.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here