Home BiH Nešić će od OSA-e tražiti da se preispita zabrana ulaska u BiH ‘intelektualcima’ iz Srbije

Nešić će od OSA-e tražiti da se preispita zabrana ulaska u BiH ‘intelektualcima’ iz Srbije

0
Nešić će od OSA-e tražiti da se preispita zabrana ulaska u BiH ‘intelektualcima’ iz Srbije

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić planira razgovarati sa čelnicima OSA-e i likovima kojima je zabranjem ulazak u BiH.

On je izjavio je “da se mnoga lica, pogotovo intelektualci poput historičara Miloša Kovića nalaze na listi zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu iz političkih razloga”.

OSA je u posljednjem periodu zajedno sa Službom za poslove sa strancima zabranila ulazak za nekoliko ljudi iz Srbije smatrajući ih opasnošću po nacionalnu sigurnost BiH. I sad Nešić to pokušava ukinuti.

Neši očekuje da će se to promijeniti nakon sastanka sa predstavnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Službe za poslove sa strancima.

“U narednom periodu imat ćemo sastanak sa predstavnicima OSA i Službe za poslove sa strancima u vezi sa zabranom ulaska pojedinih lica u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Očekujem da ću na tom sastanku vidjeti zbog čega je pojedinim licima zabranjen ulazak u BiH”, rekao je Nešić.

On je izrazio očekivanja da će svim onim licima koja ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju po Bosni i Hercegovini biti dozvoljen ulazak u zemlju.

“Smatram da se mnogi ljudi, pogotovo intelektualci poput profesora Kovića, nalaze na listi i zbog političkih razloga i zahtjeva Stranke demokratske akcije (SDA)”, rekao je Nešić.

On je dodao da očekuje od svih službi na nivou Bosne i Hercegovine da svoj posao rade profesionalno, bez stranačkih uplitanja, kao i da se sve odluke donose u skladu sa zakonom.

“Očekujem da će mnogima, pogotovo intelektualcima, biti dozvoljeno da posjete Bosnu i Hercegovinu, odnosno da im budu ukinute mjere zabrane”, rekao je Nešić.

Podsjetimo, Granična policija Bosne i Hercegovine u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da “predstavlja opasnost po sigurnost BiH”.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here