Home BiH Na Skupštini KS danas izvještaj o radu Tužilaštva za 2022. godinu, kada je protiv Sarajlije podignuta disciplinska tužba

Na Skupštini KS danas izvještaj o radu Tužilaštva za 2022. godinu, kada je protiv Sarajlije podignuta disciplinska tužba

0
Na Skupštini KS danas izvještaj o radu Tužilaštva za 2022. godinu, kada je protiv Sarajlije podignuta disciplinska tužba

Nastavak osme radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zakazan je za danas u 10 sati. Pred kantonalnim zastupnicima je obiman dnevni red. Pred kantonalnim zastupnicima će se naći i izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2022. godinu. Posebno je zanimljivo da je 2022. godine protiv glavne tužiteljice Tužilaštva KS podignuta je disciplinska tužba.

Tužba protiv Sarajlije podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57.: tačka 1. „povreda načela nepristrasnosti“; tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 12. „miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti“ Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Prošlog mjeseca je Sarajlija proglašena je odgovornom u ponovljenom postupku pred Prvostepenom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i određena joj je novčana kazna.

Ipak, u izvještaju koji je potpisala Sarajlija, navodi se kako je ostvari kolektivni kvalitet tužilačkih odluka u odnosu na podignute optužnice 96,22 posto, a u odnosu na naredbe o nesporovođenju istrage i obustavljanju istraga 99,15 posto. Kolektivna tužilačka norma je 121,69 posto, a sama glavna tužiteljica Sarajlija imala je 103,87 posto ostvarene norme.

Kompletan izvještaj je na LINKU

Preostale tačke Dnevnog reda su Prijedlog Odluke o usvajanju Programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija za 2023.godinu te Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo i Direkciji zaputeve Kantona Sarajevo, za zaključivanje Ugovora o kupoprodaji privremenog objekta u svrhu izgradnje IX transverzale – rondo u ul. Safeta Zajke. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o zaštiti planinskih izvorišta vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice te Prijedlog Deklaracije za očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta vode za piće izvorišta„Sarajevsko polje“;

Pred zastupnicima će se naći i izvještaji o poslovanju Javne ustanove Terapijska zajednica – Kampus Kantona Sarajevo, Centra “Skenderija”, Poljoprivrednog dobra Butmir, Sarajevo – šuma, Veterinarske stanice, ZOI’ 84 te Centra za napredne tehnologije u Sarajevu.

Na dnevnom redu su i Izvještaj o izvršenju sankcija u Kantonu Sarajevo za 2021. godinu; Izvještaj Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo o broju dopunskih taksi oznaka u KantonuSarajevo; Izvještaj o provođenju Zakona o državnoj službi u KS u organima uprave i službama KS te Informacija o finansijskom poslovanju javnih ustanova iz oblasti predškolskog, osnovnog isrednjeg obrazovanja za 2021. godinu (zbirno).

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here