Home BiH Murtezić: Cinično bi bilo reći da korupcije ima koliko i pravosnažnih presuda za takva djela

Murtezić: Cinično bi bilo reći da korupcije ima koliko i pravosnažnih presuda za takva djela

0
Murtezić: Cinično bi bilo reći da korupcije ima koliko i pravosnažnih presuda za takva djela

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH Arben Murtezić izjavio je danas u Sarajevu da je mjerenje stvarnog nivoa korupcije u jednoj državi ili društvu veliki izazov za sve stručnjake i institucije koje time bave.

Govoreći kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi “Borba protiv korupcije i njene političke zloupotrebe”, Murtezić je naveo da bi formalno ispravan, ali donekle i ciničan odgovor bio da korupcije ima koliko i pravosnažnih presuda za takva djela.

“Ovo zbog toga što je jasno je da mali broj presuda može značiti i suprotno. S druge strane, uobičajena je situacija da se rezultati istraživanja o percepciji korupcije uzimaju kao dominantan indikator o stvarnom stepenu korupcije u jednoj zemlji”, rekao je Murtezić.

Dodao je da takvav pristup sve češće nailazi na različite, argumentovane, zamjerke, te da istraživanja pokazuju da na percepciju korupcije mogu utjecati i drugi faktori kao što su loša ekonomska situacija, razvijenost istraživačkog novinarstva, te usmjerenost političkih rasprava na pitanje korupcije.

“Važni faktori su i generalna politička situacija i neefikasnost državnih institucija čiji korijen često nije u korupciji”, istakao je Murtezić.

Poručio je da je uočeno i da je negativna percepcija zajednička za zemlje određenih karakteristika, postkomunističke ili postkonfliktne, naročito kada se posmatra iz međunarodne perspektive.

“Već na prvi pogled jasno je da su u Bosni i Hercegovini prisutni gotovo svi navedeni faktori što u konačnici utiče na izuzetno visok nivo precepcije korupcije. Zbog toga je važno o ovome razgovarati u javnom prostoru na stručan, objektivan i svima razumljiv način”, rekao je Murtezić.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here