Home BiH Muriz Memić za Raport uoči ročišta: Svjedočenjem Kemala Dizdarevića trebali bi prestati amnezija i laži Alise Mutap

Muriz Memić za Raport uoči ročišta: Svjedočenjem Kemala Dizdarevića trebali bi prestati amnezija i laži Alise Mutap

0
Muriz Memić za Raport uoči ročišta: Svjedočenjem Kemala Dizdarevića trebali bi prestati amnezija i laži Alise Mutap

Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH danas će biti održano ročište u drugostepenom postupku u slučaju “Dženan Memić” protiv Zijada Mutapa i drugih, a bit će saslušan i svjedok dr. Kemal Dizdarević kojem ranije nije bilo dozvoljeno da svjedoči.

Podsjetimo, tužioci su ranije predložili da se pred Sudom sasluša dr. Kemal Dizdarević po pitanju navodne amnezije Alise Mutap, što je Sud BiH odbio, nakon čega je Apelaciono vijeće Suda BiH odobrilo njegovo svjedočenje u ponovljenom postupku.

Upravo je Dizdarević utvrdio da Alisa Mutap (danas Ramić) nije imala amneziju.

On je ranije i analizirao svoje vještačenje.

“…Alisa Mutap u svom iskazu ne prezentira znake retrogradne amnezije, što je netipična situacija. Vještačena se detaljno sjeća svih događaja do trenutka povređivanja, a nakon toga navodi tipične znake traumatske i anterogradne amnezije… Iz ovoga proizlazi da je sjećanje prezentirano do momenta udarca (“…trznuo je glavom prema meni…” i onda prestaje sjećanje. Prevedeno, ovdje nema jasne retrogradne amnezije, već samo traumatska i anterogradna amnezija, tj. amnezija od momenta događaja pa nadalje. Opis “trznuo glavom” odnosi se na Dž. M., vjerovatno nakon udarca, a skoro pa istovremeno i vještačena se “otad ništa ne sjeća”, želeći reći da je tada i ona dobila udarac.

Ne znam niti jednu pacijenticu koja tačno zna da je upravo “…tada izgubila svijest…” (kao što bilo koji čovjek ne zna da je “baš tada zaspao”). To doktoru nije uvjerljivo, niti može biti potvrda gubitka svijesti. Posebno gubitka svijesti s dugotrajnom anterogradnom amnezijom. A daljnja izjava: “Nikog nisam čula, bili su mir i tišina. Učinilo mi se da je to bilo kao da je on vidio nešto iza nas i ja sam tada izgubila svijest…”, jeste opis koji je u kontradikciji s onim što neurohirurg svakodnevno ima priliku vidjeti. Ovo je kao u nekoj prozi”, govorio je Dizdarević.

Muriz Memić ističe da je svjedočenje Dizdarevića veoma važno te da bi njime trebalo biti dokazano da Alisa Ramić (Mutap) nije imala amneziju.

“Svjedočenjem Dizdarevića bi trebali prestati amnezija i laži Alise Mutap, kao i kriminal Dalide Burzić koja je rekla meni i mom advokatu ‘ja nju ne dam’. Doktor Dizdarević je 2016. godine uradio nalaz i rekao da Alisa nema amneziju, ali Tužilaštvo ga tada nije pozvalo na Kantonalni sud da svjedoči jer im nije odgovaralo. Mi kažemo da je amnezija bila potrebna Tužilaštvu. Na Sudu BiH Branko Perić nije dozvolio da on svjedoči, ali, evo, konačno Apelaciono vijeće je dozvolilo i čekamo s nestrpljenjem da vidimo šta će se desiti”, kazao je Memić u razgovoru za Raport.

Dalje dodaje da je svjedočenje Dizdarevića “prevažno za dalji postupak jer se Alisa Mutap više ne može braniti amnezijom”.

“Ona i njeni advokati da su imali ikoga u svijetu doktora da može ponovo nju da vještači i da kaže da je imala amneziju, oni bi ga doveli sigurno, nije bitno koliko košta, ali nisu imali nikoga. Niko više nije htio stajati iza toga jer se zna da nema amneziju. Šest doktora je reklo ranije da Alisa nema amneziju, ali jedna je samo rekla da ima – Jasminka Đelilović-Vranić i to je Dalida Burzić uvažila”, navodi Memić.

Dodaje kako nije optimističan da će Alisa ikada progovoriti, odnosno ispričati šta se desilo na dan kada je Dženan Memić napadnut u Aleji na Ilidži, nakon čega je nakon nekoliko dana od teško zadobivenih rana preminuo u bolnici.

“Čisto sumnjam da će Alisa progovoriti ikada, ali više se ne može braniti amnezijom. Mi imamo i druge dokaze, i druge svjedoke tako da ćemo mi doći sigurno do istine”, zaključio je Memić.

Podsjećanja radi, Zijad Mutap i ostali sumnjiče se za prikrivanje dokaza u slučaju ubistva Dženana Memića, a sudsko vijeće na čelu sa Brankom Perićem izreklo je oslobađajuću presudu. Presudu je ukinulo Apelaciono vijeće Suda BiH po žalbi Tužilaštva BiH jer je utvrđena bitna povreda krivičnog postupka.

Pored Mutapa optuženi su Alisa Ramić (ranije Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here