Home BiH Ministar Zlatko Mijatović u posjeti Ilijašu: Za projekte infrastrukturnog uređenja 775.000 KM

Ministar Zlatko Mijatović u posjeti Ilijašu: Za projekte infrastrukturnog uređenja 775.000 KM

0
Ministar Zlatko Mijatović u posjeti Ilijašu: Za projekte infrastrukturnog uređenja 775.000 KM

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Mijatović jučer je posjetio Općinu Ilijaš, gdje je s načelnikom Akifom Fazlićem potpisao sporazum o sufinansiranju projekata infrastrukturnog uređenja, u vrijednosti od 775.000 KM.

U razgovoru s načelnikom ministar je istakao da su rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ishodovanje potrebnih dozvola za infrastrukturno uređenje i razvijanje lokacija za poslovne zone, kao i samo infrastrukturno uređenje poslovnih zona, najveće prepreke na koje nailaze investitori koji žele ulagati u poslovne zone na području KS.

„Općina Ilijaš je naš cijenjeni partner u ovom programu. Radi se o infrastrukturnom uređenju industrijskih zona, o šest pojedinačnih projekata. U dosadašnjem periodu za industrijske zone u Ilijašu izdvojeno je 3,5 miliona KM. Vidimo veliki napredak i potencijal, kako za općinu Ilijaš i njen razvoj, tako i za privrednike u Kantonu Sarajevo”, kazao je ministar Mijatović.

Dodao je i da planirana finansijska ulaganja Kantona Sarajevo u projekte koji se odnose na poslovne zone u Kantonu Sarajevo u 2023. godini iznose 4.345.000 KM. Blagovremenim usvajanjem Programa koji se odnose na ova finansijska sredstva stvorene su bazne pretpostavke da se ova finansijska sredstva i realizuju u ovom iznosu, te, kako je rekao ministar Mijatović, postoji mogućnost da Općina Ilijaš, ako aplicira s kvalitetnim projektima, dobije i dodatna sredstva.

Načelnik Fazlić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Ministarstva privrede i Općine Ilijaš, a Mijatović ga je pozvao da takvu praksu nastave u budućnosti i naglasio da Ministarstvo privrede prepoznaje potencijal ove općine za razvoj industrije i turizma.

Nakon sastanka, ministar Mijatović je u pratnji načelnika obišao industrijske zone „Luka” i „Željezara”, gdje se sastao s privrednicima s područja Ilijaša. U razgovoru s ministrom, privrednici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te su ukazali na probleme s kojima se susreću u radu. Tokom susreta su ponuđena potencijalna rješenja pojedinih problema, te su se složili da je saradnja i zajednički rad na svakom od njih ključan korak za razvijanje privrede u Kantonu Sarajevo.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here