Home BiH Mijatović za Raport: Dodik još treba rat izazvati pa da se međunarodna zajednica sjeti djelovati

Mijatović za Raport: Dodik još treba rat izazvati pa da se međunarodna zajednica sjeti djelovati

0
Mijatović za Raport: Dodik još treba rat izazvati pa da se međunarodna zajednica sjeti djelovati

Nakon današnje sjednice NSRS na kojoj je osvojen Zakon po kojem odluke Ustavnog suda BiH više ne važe u ovom bh. entitetu, za Raport je govorio potpredsjednik SDP-a i federalni ministar za razvoj, poduzetništvo i obrt Vojin Mijatović.

Ističe da je za njega važno da zastupnici SDP-a nisu pprisustvovali ovoj sjednici.

“Ovo je antiustavno djelovanje i mi nismo htjeli da prisustvom damo važnost ili formalitet”, kazao je.

Smatra da peredsjednik RS Milorad Dodik “jako dugo vremena” pokušava da se suoči sa državom BiH “pritisnut činjenicom da je RS pod sankcijama i da nema novca”.“Sada prvi put ovo predstavlja formalno i direktno udarac na Ustavni sud i od ovog trenutka Dodik je prijetnja po mir. Sada nije problem samo nas, nego regiona i međunarodne zajednice. Postavlja se pitanje kako će reagovati službeni Beograd na ovaj potez”, kaže Mijatović.

Osvrće se na opoziciju za koju kaže da je “gora od Dodika”

“SDS je podržao ovaj zakon, a PDP nije samo zato što nisu usvojeni neki njihovi prijedlozi. Između njih i Dodika nema nikakve razlike, ja to ponavljam već godinama i to je tužna realnost.”

Dotakli smo se prozivki iz federalne opozicije prema strankama Trojke, prije svega od SDA i DF-a. Mijatović kaže da su te prozivke ‘smiješne’.

“Pokušavaju nam prebaciti njihovog dojučerašnjeg partnera. On ovo nije počeo raditi otkad je s nama ušao u vlast, on ovo radi kontinuirano godinama. I oni se moraju zapitati da li sada konzumiramo njihovu višedecenijsku ljubav s Dodikom”, kaže Mijatović.

Ponavlja saopćenje Trojke u kojem se kaže da će ove stranke na sve moguće pravne načine pokušati zaustaviti ovo djelovanje NSRS i dodaje da će odmah uputiti apelaciju Ustavnom sudu.

“Sada su na potezu OHR i zemlje Kvinte da odgovore na pitanje kud dalje s Dodikom? On je u ovom momentu najveća prijetnja po mir. Pitanje je koliko će ovo sve biti štetno po BiH.”

Laže da će visoki predstavnik Christian Schmidt morati regovati “htio ili ne”.

“Postavlja se realno pitanje trajne zabrane političkog djelovanja za Milorada Dodika. Još samo treba rat da izazove pa da se međunarodna zajednica sjeti da reaguje. Ako neće sada reagovati, onda se postavlja pitanje koji je smisao njihovog djelovanja u BiH”, kazao je na kraju Mijatović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here