Home BiH Mehmedović traži da se uspostavi registar ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na BiH

Mehmedović traži da se uspostavi registar ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na BiH

0
Mehmedović traži da se uspostavi registar ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na BiH

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pozvao je Delegaciju Europske unije u Bosni i Hercegovini da odmah zatraži od Vijeća Evrope upostavljanje registra ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na BiH a na osnovu presuda ICTY i drugih činjeničnih elemenata o razaranjima.

“Pozdravljam snažno uspostavljanje ratnog registra za Ukrajinu, ali djeluje cinično da jedna država ima pravo na odštetu a druga koja je također pretrpila agresije – nema, piše Mehmedović u saopćenju za javnost.

Prema njegovim riječima, to se mora hitno ispraviti, u suprotnom se šalje signal i Srbiji i Hrvatskoj da mogu ponovo pokrenuti agresije i potpuno nekažnjeno razarati BiH.

Dalje navodi da posebno zabrinjava da Vijeće Evrope nejednako tretira čin agresije i napad na suverenitet, što je opet posebno zabrinjavajući signal, prema kojem jedni imaju pravo na agresiju, a drugi ne.

“Taj element čini i registar za Ukrajinu potpuno diskutabilnim. U vezi s ovim pokrenuću aktivnosti za potpisivanje Peticije Delegaciji EU BiH”, naveo je Mehmedović.

On se pozvao na to što su europski lideri u srijedu pozdravili novi “registar štete” za Ukrajinu koji su nazvali “povijesnim” i prvim korakom da natjeraju Rusiju da plati za rat koji vodi.

Instrument, koji je kreiralo Vijeće Europe od 46 zemalja, postavlja evidenciju dokaza uoči mogućeg budućeg kaznenog gonjenja ruskih lidera, postavljajući tako temelje za kompenzaciju.

Bosna i Hercegovina je dobila staviti svoj potpis na ovaj sporazum.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here