NaslovnicaBiHMedžlis IZ Mostar: Nastavak izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta nasrtaj na humanističke...

Medžlis IZ Mostar: Nastavak izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta nasrtaj na humanističke vrijednosti

Objavljeno:

spot_img

Medžlis Islamske zajednice (IZ) Mostar reagirao je na jučer objavljenu najavu nastavka izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Mostar kazavši kako se radi o “bezočnom, bjesomučnom i jednostranom nasrtaju na opće humanističke vrijednosti i izgrađeni stupanj međunacionalnih odnosa u Mostaru i Hercegovini”.

“Islamska zajednica je, uvažavajući principe potpisanih međunarodnih sporazuma o integraciji grada Mostara, zakonske akte i norme, svoj zahtjev za izgradnjom zgrade Islamskog kulturnog centra isključivo tretirala u domenu upravnog postupka kod nadležnih gradskih službi, dok je u slučaju izgradnje zgrade HNK došlo do kršenja svih tih propisa, zbog čega je građevinska inspekcija više od 20 puta zaustavljala nelegalne radove”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su medijske tvrdnje ravnatelja HNK-a i njegovih “političkih mentora” da posjeduje validnu dozvolu za gradnju zgrade za koju je ranije usvojen Regulacijski plan “notorne neistine”.

“Regulacijski plan, usvojen od strane organa, međunarodnim sudovima presuđene Herceg-Bosne, na koji se u javnim istupima poziva ravnatelj HNK-a dokinut je s tri odluke Gradskog vijeća Mostara 1999., 2001. i 2012. U svakoj od ovih odluka naloženo je gradskim službama da izrade regulacijski plan Središnje zone , a svaki oblik gradnja je zabranjen. Tvrdnje HNK-a o validnosti dozvola su u fazi provjere pred javnim pravobraniteljstvom Grada Mostara, čime će se utvrditi i stvarno stanje prouzrokovano ilegalnim ugovorom o ortakluku, što je pravna osnova da nastavak radova ne može početi”, naglašeno je u priopćenju.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar smatraju da je “ovako intoniran čin nastavka gradnje HNK jednostrano kršenje imperativa Međunarodne zajednice o integraciji Mostara u jedinstvenu administrativnu cjelinu u kojoj Središnja zona Grada Mostara, kako su to predložili Međunarodni zvaničnici, a prihvatili gradski čelnici i u suštinskom i u metaforičnom smislu urbanističkim rješenjima, treba pripadati svim narodima i građanima”.

Istaknuli su još da Bošnjaci ni u jednom sazivu Gradskog vijeća nisu dali svoju suglasnost da zgrada HNK, kako su naveli, “bude izgrađena na lokalitetu Lakišića harema”.

Također, pozvali su međunarodnu zajednicu i sve relevantne političke subjekte u Bosni i Hercegovini da punu pažnju posvete ovom problemu.

Budući da je planirano, kako su napomenuli, da u toj zgradi i u tom dijelu Grada Mostara djeluju kulturne i znanstvene institucije “isključivo Hrvata u BiH”, odnosno Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Simfonijski orkestar Mostar, buduća Akademija dramskih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska, iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar smatraju da je poslana jasna poruka da na tom prostoru “svi drugi nisu dobrodošli”.

“Simbolično rečeno, ovdje nije riječ o nastavku izgradnje zgrade HNK već o nastavku izgradnje Herceg-Bosne o kojoj je ne tako davno javno i slatkorječivo govorio ravnatelj Vukoja”, istaknuto je u priopćenju.

Na kraju su upozorili sve političke faktore u BiH i međunarodnu zajednicu, kao i sve faktore koji imaju mandat političkog djelovanja na prostoru BiH da hitno reagiraju i da, kako su podvukli, “ne ispituju strpljenje Islamske zajednice i granice demokratske borbe do kojih je spremna ići”.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...

Ugostiteljski objekti do 50 m² mogu biti samo ‘pušački’ ili ‘nepušački’. Veći moraju odvojiti pušače i hranu

Po jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi...