Home BiH Medžlis IZ Mostar: Nastavak izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta nasrtaj na humanističke vrijednosti

Medžlis IZ Mostar: Nastavak izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta nasrtaj na humanističke vrijednosti

0
Medžlis IZ Mostar: Nastavak izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta nasrtaj na humanističke vrijednosti

Medžlis Islamske zajednice (IZ) Mostar reagirao je na jučer objavljenu najavu nastavka izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Mostar kazavši kako se radi o “bezočnom, bjesomučnom i jednostranom nasrtaju na opće humanističke vrijednosti i izgrađeni stupanj međunacionalnih odnosa u Mostaru i Hercegovini”.

“Islamska zajednica je, uvažavajući principe potpisanih međunarodnih sporazuma o integraciji grada Mostara, zakonske akte i norme, svoj zahtjev za izgradnjom zgrade Islamskog kulturnog centra isključivo tretirala u domenu upravnog postupka kod nadležnih gradskih službi, dok je u slučaju izgradnje zgrade HNK došlo do kršenja svih tih propisa, zbog čega je građevinska inspekcija više od 20 puta zaustavljala nelegalne radove”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su medijske tvrdnje ravnatelja HNK-a i njegovih “političkih mentora” da posjeduje validnu dozvolu za gradnju zgrade za koju je ranije usvojen Regulacijski plan “notorne neistine”.

“Regulacijski plan, usvojen od strane organa, međunarodnim sudovima presuđene Herceg-Bosne, na koji se u javnim istupima poziva ravnatelj HNK-a dokinut je s tri odluke Gradskog vijeća Mostara 1999., 2001. i 2012. U svakoj od ovih odluka naloženo je gradskim službama da izrade regulacijski plan Središnje zone , a svaki oblik gradnja je zabranjen. Tvrdnje HNK-a o validnosti dozvola su u fazi provjere pred javnim pravobraniteljstvom Grada Mostara, čime će se utvrditi i stvarno stanje prouzrokovano ilegalnim ugovorom o ortakluku, što je pravna osnova da nastavak radova ne može početi”, naglašeno je u priopćenju.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar smatraju da je “ovako intoniran čin nastavka gradnje HNK jednostrano kršenje imperativa Međunarodne zajednice o integraciji Mostara u jedinstvenu administrativnu cjelinu u kojoj Središnja zona Grada Mostara, kako su to predložili Međunarodni zvaničnici, a prihvatili gradski čelnici i u suštinskom i u metaforičnom smislu urbanističkim rješenjima, treba pripadati svim narodima i građanima”.

Istaknuli su još da Bošnjaci ni u jednom sazivu Gradskog vijeća nisu dali svoju suglasnost da zgrada HNK, kako su naveli, “bude izgrađena na lokalitetu Lakišića harema”.

Također, pozvali su međunarodnu zajednicu i sve relevantne političke subjekte u Bosni i Hercegovini da punu pažnju posvete ovom problemu.

Budući da je planirano, kako su napomenuli, da u toj zgradi i u tom dijelu Grada Mostara djeluju kulturne i znanstvene institucije “isključivo Hrvata u BiH”, odnosno Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Simfonijski orkestar Mostar, buduća Akademija dramskih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska, iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar smatraju da je poslana jasna poruka da na tom prostoru “svi drugi nisu dobrodošli”.

“Simbolično rečeno, ovdje nije riječ o nastavku izgradnje zgrade HNK već o nastavku izgradnje Herceg-Bosne o kojoj je ne tako davno javno i slatkorječivo govorio ravnatelj Vukoja”, istaknuto je u priopćenju.

Na kraju su upozorili sve političke faktore u BiH i međunarodnu zajednicu, kao i sve faktore koji imaju mandat političkog djelovanja na prostoru BiH da hitno reagiraju i da, kako su podvukli, “ne ispituju strpljenje Islamske zajednice i granice demokratske borbe do kojih je spremna ići”.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here