Home BiH Materijalna šteta na području Sapne procijenjena na 1,3 miliona KM

Materijalna šteta na području Sapne procijenjena na 1,3 miliona KM

0
Materijalna šteta na području Sapne procijenjena na 1,3 miliona KM

Štab Civilne zaštite Općine Sapna štetu nanesenu posljednjim elementarnim nepogodama preliminarno je procijenio na 1,3 miliona konvertibilnih maraka (KM).

„Prema prvim procjenama, materijalna šteta poslije proglašenja stanja prirodne nesreće na Općini Sapna, a nakon što je komisija obavila svoj dio posla i sačinila izvještaj, iznosi 1.3 miliona KM. Šteta na regionalnom putu Kalesija – Sapna i dalje prema Priboju je negdje oko 430.000 KM, na lokalnim putevima pričinjene su štete u iznosu oko 400.000 KM, zatim na poljoprivrednim usijevima oko 280.000 KM itd“, izjavio je Ćamil Ahmetović, stručni saradnik za mjere zaštite i spašavanja u Općini Sapna.

Civilnoj zaštiti Sapna prijavljeno je plavljenje više desetina stambenih objekata, a na nekoliko lokacija aktivirana su klizišta.

U Općini Teočak materijalne štete nisu uspjeli ni evidentirati jer ih je u kratkom vremenskom roku ponovo pogodilo snažno nevrijeme. U Sniježnici se intenzivno radilo na deblokadi puteva, čišćenju mezarja, ali je u nedjelju popodne vodena bujica ponovo sve uništila i taj posao se mora obaviti ispočetka. Štete su, bez sumnje, višemilionske, a otvoren je humanitarni broj telefona za pomoć stanovnicima Općine Teočak 17072, dok su Vlada TK i drugi nivoi vlasti obećali pomoć.

Uslijed obilnih padavina u nedjelju je došlo do plavljenja Osnovne škole Teočak. Uništen je parket i drugi kancelarijski materijal, a uposlenici škole i nadležne ekipe rade na izbacivanju vode iz objekta i njegovom isušivanju.

U Općini Kalesija u deset mjesnih zajednica je proglašeno stanje prirodne nesreće i to u mjesnim zajednicama Gornja Kalesija, Tojšići, Zates, Donji Rainci, Petrovice, Memići, Zukići, Gojčin, Jajići i Brda.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here