Home BiH Licem u lice s Dodikom: Koje su opcije Trojke?

Licem u lice s Dodikom: Koje su opcije Trojke?

0
Licem u lice s Dodikom: Koje su opcije Trojke?

Čini se da su stranke Trojke odnosno njeni lideri izabrali mnogo teži i po političku popularnost opasniji put za suočavanje sa Miloradom Dodikom – onom lice u lice.

Naime, uprkos otvorenom Dodikovom državnom udaru, lideri Trojke (Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto) odlučili su da ne otkažu ranije zakazani sastanak, nego da dnevni red preformuliraju. I to tako što će Dodiku otvoreno kazati kuda i kako će koalicioni brod dalje ploviti.

No, koje su opcije?

Za rješenje krize, koju je sam napravio, Dodik lijek vidi u novom zakonu o Ustavnom sudu BiH onako kako to on zamišlja.

Iz Trojke su to već odbacili tvrdeći da nema kompromisa pod ovakvim uvjetima niti popuštanja pred prijetnjama koje su sipale iz Dodikovih usta za govornicom u NSRS.

Trojka dakle mora preuzeti kormilo i jasno pokazati pravac u kojem se može i mora ići. Raport je jučer objavio da je jedno od otvorenih pitanje koje će se danas naći na stolu i sam opstanak koalicije što govori da su stranke Trojke spremne napustiti vlast. To bi Dodika vratilo u zagrljaj starim partnerima (SDA-DF) i starim ratovima i nesuglasicama.

To je lošija opcija i za Trojku koja pokazuje slabost i bježanje od problema.

Nejizvijesnija i najučinkovitija opcija jeste blokada svih procesa pa čak i imenovanja novog ministra finansija na kojem insistira i što očekuje Dodik.

Posebno što je on jučer naglasio da povlačenja spornog zakona u NSRS o Ustavnom sudu BiH nema i da mu to neće biti tema osim kroz razgovor o novom zakonu o Ustavnom sudu BiH. A do toga ne treba doći u ovim okolnostima.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here