Home BiH Lagumdžija sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida: Negiranja genocida potkopavaju pravdu

Lagumdžija sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida: Negiranja genocida potkopavaju pravdu

0
Lagumdžija sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida: Negiranja genocida potkopavaju pravdu

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u, ambasador Zlatko Lagumdžija, susreo se sa Alice Wairimu Nderitu, specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Ambasador Lagumdžija je u razgovoru posebno istakao važnost rada specijalne savjetnice u izgradnji i jačanju odgovarajućih i efikasnih mehanizama za praćenje i prevenciju istih.

Kao predstavnik zemlje koja je prošla kroz užas rata i genocida, izrazio je svoju punu podršku svim aktivnostima ovog Ureda, ali i spremnost da vlastitim angažmanom doprinese podizanju svijesti o ovim strašnim zločinima, kako se isto ne bi ponovilo nikada i nikome više.

Saglasili su se da sve učestalija negiranja genocida, veličanje ratnih zločinaca i zločina, ne samo u Bosni i Hercegovini, potkopavaju pravdu, podstiču podjele i nepovjerenje i usporavaju napore ka pomirenju.

Govoreći o svojim posjetama Bosni i Hercegovini, specijala savjetnica Nderitu je istakla kako joj je bila čast posjetiti Memorijal Srebrenica-Potočari povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje se susrela sa žrtvama i preživjelima koji su svoje živote posvetili osiguravanju odgovornosti za počinjene zločine, očuvanju sjećanja i odavanju počasti žrtvama. Posebno je izdvojila svoju interakciju sa Majkama Srebrenice i pohvalila njihovu hrabrost i otpornost u traženju istine i pravde.

Istakla je veliku povećenost generalnog sekretara UN-a Bosni i Hercegovini, ponovila njegovu namjeru da posjeti našu zemlju povodom obilježavanja 30. godišnjice genocida u Srebrenici.

Lagumdžija je izložio prioritete u njegovom radi sa posebnim naglaskom na zajednički rad vezan za genocid u Srebrenici u narednom periodu. Sagovornici su se složili o čitavom nizu aktivnosti koje su planirane do ove simbolične godišnjice.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here