NaslovnicaBiHKrišto s lordom Peachom: Odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva iznimno dobri...

Krišto s lordom Peachom: Odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva iznimno dobri i prijateljski

Objavljeno:

spot_img

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se danas u Londonu s lordom Stuartom Peachom, specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan.

Krišto je izrazila zadovoljstvo ponovnim susretom, nakon što je lord Stuart Peach boravio u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini, u decembru 2021. godine, kada se susreo i s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, čija je tadašnja članica bila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Zahvalila je Peachu na neizmjernoj podršci i pomoći koju Velika Britanija, kao prijateljska zemlja, godinama pruža BiH, te izrazila uvjerenje kako će se ta vrsta potpore nastaviti i u budućnosti.

Krišto je istaknula da je zadovoljstvo i čast prisustvovati uime Bosne i Hercegovine krunidbi britanskog kralja Charlesa III. i njegove supruge Camille u londonskoj Westminsterskoj opatiji.

Na sastanku je rečeno da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva iznimno dobri i prijateljski. Posebno je istaknut kontinuiran i intenzivan politički dijalog i sadržajna saradnja na brojnim područjima.

Krišto je pozdravila jaku političku, ekonomsku i sigurnosnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini. Značajna je intencija UK da kroz britanska investicijska partnerstva poveća ulaganja u infrastrukturu zapadnog Balkana. Dugoročno gledano, razvitak odnosa između BiH i UK leži u jačanju privredne saradnje, prije svega kroz privlačenje ulaganja iz UK kao i kroz transfer znanja i tehnologije.

Lord Stuart Peach naglasio je da je Velika Britanija duboko posvećena evropskoj sigurnosti. Dodao je kako je važnost mira i stabilnosti kako u BiH, tako i u regiji prioritet svih.

Krišto je istaknula kako su za prvih 100 dana rada Vijeća ministara načinjeni značajni koraci, te da je neupitna opredijeljenost Vijeća evropskim integracijskim procesima. Kroz kontinuiran i intenzivan dijalog djelomično su se stabilizirale unutarnje političke prilike u BiH, što je omogućilo rekordno brzu uspostavu vlasti na državnom nkiou, a prije nekoliko dana i na razini Federacije BiH.

Također je rekla kako je prioritetno, najkasnije u narednih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Hrana bogata kalcijumom: 5 najboljih PRIRODNIH IZVORA

Dobra vest za one koji su netolerantni na laktozu je da mleko nije na...

Japanski demografski problemi se produbljuju uz rekordno nisku stopu nataliteta

Stopa fertiliteta, odnosno prosječan broj djece koju je žena rodila tokom svog života,...

Pročitaj i ovo

Hrana bogata kalcijumom: 5 najboljih PRIRODNIH IZVORA

Dobra vest za one koji su netolerantni na laktozu je da mleko nije na...

Japanski demografski problemi se produbljuju uz rekordno nisku stopu nataliteta

Stopa fertiliteta, odnosno prosječan broj djece koju je žena rodila tokom svog života,...